Tuin

Een vijver plaatsen: waar je aan moet denken

Geschreven door Victor

Je hebt er waarschijnlijk al een tijdje over nagedacht. Nu wil je toch echt beginnen; een vijver plaatsen.  Het klinkt zo mooi en dat is het ook. We zijn er een aantal dingen over na te denken voor je het daadwerkelijk doet. In deze blog geven we een aantal tips waar je aan kunt denken voordat je je droom verwezenlijkt.

Tijd

Een vijver is prachtig om te zien. Zeker wanneer er sprake is van helder water en mooie planten en vissen, kan het een oase van genot zijn. Toch is er een belangrijke factor welke veel mensen onderschatten; tijd. Zeker wanneer je het netjes wilt houden, vergt een vijver veel onderhoud. Je kunt daarbij denken aan het verversen van water en planten in het water, maar ook de omheining moet netjes worden verzorgt.

Geld

Niets is natuurlijk gratis. Ook een vijver is vaak een hele investering. Het principe is natuurlijk eenvoudig: een bak of zeil in de grond, water erin, klaar! Toch moet je rekening houden dat zaken als een pomp en soms een verwarming nodig zijn en tevens onderhoud vergen. Vervolgens is het zeer waarschijnlijk dat je vissen in je vijver wilt. Deze kosten natuurlijk geld in aanschaf, maar ook het voer zul je blijvend moeten inkopen. Natuurlijk maakt het nog wel uit wat voor vijver en wat voor vissen je kiest; een kleine ronde bak met goudvissen is een stuk goedkoper als een grote vijver met koikarpers.

De aanleg

Goed, nu je de alles hebt overwegen kan het feest dan toch echt beginnen; de aanleg! Helaas is ook dit iets wat je niet moet onderschatten. Zeker bij grotere exemplaren is het überhaupt de vraag of je het zelf moet willen doen. Zowel het graafwerk als het professioneel aanleggen van het zeil kunnen enige expertise vereisen. Wanneer je het dan toch zelf wilt doen zorg dan dat je goed bent voorbereid. Het is bijvoorbeeld verstandig om je goed te laten informeren bij een vijverspeciaalzaak als het gaat om het duurzaam aanleggen van je vijver. Daarnaast moet je rekening houden met een hoop grond. Het kunt wat dat betreft misschien het beste een bigbag kopen om alles netjes bij elkaar te houden.

Conclusie

Een vijver is leuk, een vijver is mooi. Wel is het verstandig om echt na te gaan of je het de investering waard vindt. Misschien kun je om het te proberen eerst eens met een kleine ronde bak proberen; haal je er echt voldoening uit? Wanneer je erachter bent kun je met een zeker gevoel aan een groter project beginnen.