Keuken

Een meer kindvriendelijke keuken

Geschreven door admin

Voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar is de keuken een vrij gevaarlijke ruimte. Omdat kinderen zo nieuwsgierig zijn naar alles lopen ze gerust alle kanten op, en pakken ze of gaan ze hangen aan dingen waar ze maar beter af kunnen blijven. Je kunt ze ook niet constant in de gaten houden, in de keuken kom je namelijk vooral om te koken natuurlijk.

Hou het gevaar ver weg

Het belangrijkste van een kindvriendelijke en veilige keuken in om het gevaar buiten bereik te houden. Onder andere kun je denken aan:

Oven: Een oven produceert uiteraard enorm veel warmte. Dit zit vooral aan de binnenkant, maar bij veel ovens zal de buitenkant ook flink wat opwarmen. Kinderen hebben nog een dunne huid en kunnen zich hier dus snel aan verbranden. Vooral onhandig omdat bij veel keuken-opstellingen de oven op lichaamshoogte van het kind staat. Waar mogelijk, probeer dus een hoge oven te nemen. Meer over keukenindelingen vind je op woonkanjer. Mocht dit geen optie zijn, zijn er speciale ovenhekken die afstand creëren van de oven zodat je ze niet zomaar aan kunt raken als kind.

Schoonmaakmiddelen: Jonge kinderen willen graag dingen oppakken, in hun mond stoppen of proeven, maar dit kan uiteraard schadelijk zijn, vooral bij agressieve schoonmaakmiddelen. Het is normaal om ze onder de goot te zetten, maar dit is natuurlijk een gevaarlijke plek voor kruipende kinderen. In dat geval kun je de deur het beste voorzien van een magnetisch slot of een kindveilige klink. Voor vergelijkbare tips kun je ga je naar bouwaanrader.

Fornuis: Het kan best dat een kind per ongeluk het gas aanzet. Met kindvriendelijke knoppen kun je voorkomen dat dit zomaar gebeurd.

Leid ze af

Maak in de keuken een klein speelhoekje waar een kind zich kan vermaken. Dan zijn ze minder snel geneigd om dingen vast te pakken en aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan een klein tafeltje met speeltjes in de buurt van waar jij altijd in de keuken werkt, ze hebben uiteraard ook jouw aandacht nodig.