Tuin Uitbreidingen

Dit is het nut van een zwembad laten betegelen?

Een zwembad plaatsen. Heb je dit al eens in overweging genomen? Natuurlijk is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend of weggelegd. Mogelijk heb je wel de ruimte en mogelijkheid om een zwembad te laten plaatsen. Dit kan een buitenzwembad zijn, maar ook een binnenbad is een optie.

 

Voor welke variant je ook gaat, het is wel belangrijk om te weten dat een zwembad onderhoud en een juiste afwerking nodig heeft. Je kunt een zwembad bijvoorbeeld betegelen. Wat is het nut van betegelde zwembaden? In dit artikel geven we hier meer informatie over.

Een stijlvolle afwerking

Is je zwembad niet of nauwelijks waterdicht? Hierdoor gaat de kwaliteit en duurzaamheid van het bad sterk achteruit. Dit kun je merken doordat er schimmels ontstaan, het water troebel wordt en er zelfs insecten op af komen.

 

Nu zorgt zwembad betegeling er niet voor dat het zwembad 100% waterdicht wordt, maar het creëert wel een stijlvolle afwerking. Dat is geen overbodige luxe. Je kunt zelf het soort tegel, de stijl en de kleur kiezen. Zo wordt je eigen zwembad een échte eyecatcher. Ga je voor iets opvallends, of juist voor iets wat moderner is?

Schimmelvorming voorkomen

Wie zegt dat zwembadbetegeling alleen geschikt is voor de afwerking? Nee, de tegels kunnen wel degelijk een verschil maken in je zwembad. Zo zijn de meeste zwembad tegels zo bewerkt, dat ze schimmelvorming kunnen voorkomen.

 

Door vocht, zonlicht en hoge temperaturen kunnen schimmels zich aan het zwembad gaan hechten, waardoor het water niet langer uitnodigt om erin te springen. Daarnaast kunnen schimmels ervoor zorgen dat het zwembad of de omgeving er lelijk uit gaan zien. Betegeling kan eraan bijdragen om dit te voorkomen.

Zachtere ondergrond

Een afgewerkt zwembad kan ook verwondingen voorkomen. Natuurlijk kunnen zwembad tegels, vooral als ze nat zijn, glad worden, maar door de afwerking is de kans kleiner dat je bijvoorbeeld je voeten openhaalt. Zwembad tegels hebben geen scherpe randjes en daardoor kun jij of je gezin hier zonder zorgen met blote voeten op lopen. Veiligheid staat toch bovenaan in en rondom het zwembad.

 

Waar moet je op letten als je je zwembad laat betegelen?

Heb je een zwembad laten plaatsen of heb je hier plannen voor? Dan is goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Want als je het bad laat betegelen, dan kunnen de volgende punten belangrijk zijn:

 

  • Weersbestendig: Staat het zwembad buiten? Dan is het belangrijk dat de tegels bestand zijn tegen de weersinvloeden. Denk aan boosdoeners zoals zon, regen en storm.
  • Bestand tegen water: Het is ook belangrijk dat de tegels, hoe kan het ook anders, bestand zijn tegen (chloor)water. Dit zorgt ervoor dat het zwembad langere tijd mee gaat. Het blijft toch een behoorlijke uitgave.
  • Betaalbaar: De kwaliteit van de tegels staat bovenaan. Maar je moet ook rekening houden met je persoonlijke budget. Het is niet de bedoeling dat je bedragen uit gaat geven waar je eigenlijk niet achter staat.

Advies nodig?

Heb je nooit eerder zwembad tegels uitgezocht en kun je wel wat sturing gebruiken, bijvoorbeeld over de stijl of het soort tegels? Vraag een professional, zoals vangemertzwembaden.nl, om advies.