Badkamer en toilet

Een douchewand in 5 stappen

Geschreven door admin

Al eerder hebben we gemeld dat het nemen van een douche veel populairder is dan het nemen van een bad. Daarom legden we al eerder in 7 stappen uit hoe je een douchebak plaatst. Ga hierna eerst betegelen. Een douchewand installeren is een logische stap nadat je een douchebak hebt geplaatst. Natuurlijk kun je er voor kiezen om een stang met een douchegordijn op te hangen. Dit is sneller, makkelijker, maar minder hygiënisch en ook lang niet zo praktisch als gewoon een douchewand.

Op deze blog vertellen we je hoe je deze zo snel mogelijk kunt opzetten. Koop een compleet douchewandpakket met wanden van kunststof of veiligheidsglas. Op deze pagina kun je meer lezen over verschillende soorten douches en wanden.

Stap 1

Bepaal van beide zijkanten van de douchebak het middelpunt. Hierop ga je namelijk de wand plaatsen. Vanaf deze punten ga je een loodrechte lijn op de (tegel)wand tekenen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de lijnen echt recht zijn! (zie afbeelding hieronder)

Stap 2

Bij het douchewandpakket vind je muurprofielen, waar (als het goed is) afdichtrubbers bij zijn gevoegd. Haal die eruit, want je moet deze profielen eerst in de muur bevestigen. Dit is overigens de moeilijkste stap van dit stappenplan. De muurprofielen plaats je in het midden, op de potloodlijn die je in de vorige stap op de muur hebt getekend. Teken de voorgeboorde schroefgaten hierna op de tegels. Als er geen voorgeboorde schroefgaten in het muurprofiel zitten, moet je dit zelf even doen. Doe dit om te beginnen op 15 centimeter vanaf de onder- of bovenkant en boor, afhankelijk van het gewicht, drie of vier schroefgaten in het metaal (zie afbeelding hieronder).

Stap 3

Boor gaten op de plaatsen van de voorgetekende schroefgaten. Gebruik daarvoor een steenboor van 6 millimeter (niet meer!). Geef voordat je begint te horen een tikje met hamer en spijker op het gemarkeerde punt, want anders heb je de kans dat je boor van de tegels afglijdt. Plaats hierna pluggen in de schroefgaten. Vervolgens breng je sanitairkit aan op de muurprofielen. Plak deze vervolgens tegen de tegels. Nu kun je ze vastschroeven. Werk zo nauwkeurig mogelijk. Stop hierna de afdichtrubbertjes weer terug in de muurprofielen.

Stap 4

Op de douchewand ga je de hoekprofielen losjes vastschroeven (zie de afbeelding). Hierna plaats je de douchewand en de deuren in de muurprofielen. Schroef het frame vast. Doe dit niet te strak, want je moet eerst de douchewanden waterpas zetten. Dit kun je doen door de wanden van het muurprofiel aan de bovenzijdes uit te trekken of in te duwen. De schroeven kun je vast zetten, zodra de wanden helemaal waterpas staan.

Stap 5

Bevestig afsluitdopjes aan de bovenzijden van de profielen (zie afbeelding). De complete douchewanden moet je nog wel afkitten. Dit doe je aan de buitenkant van de wand – en zeker niet aan de binnenzijden. Laat de sanitairkit minstens 24 uur drogen. Een aantal praktische tips over het werken met kit.

Benodigdheden
De douchewanden; Een geheel douchewandpakket (inclusief wanden, muurprofielen, hoekprofielen, de rubbers en afsluitdopjes).
Pluggen van 6 millimeter en even lange roestvrijstalen schroeven met een flenskop.
Siliconenkit, speciaal voor sanitair.
Overige gereedschappen; boormachine, hamer, waterpas, rolmaat, een kitpistool, schroevendraaiers en een steenboor. En een potlood om af te tekenen.