Badkamer en toilet

In 7 stappen een douchebak installeren

Geschreven door admin

Wist je dat een douche nemen tegenwoordig geliefder is dan het nemen van een bad? Douchen is sneller dan uitgebreid baden en in veel badkamers is ook niet eens plaats voor een grote badkuip. Om zelf in je (nieuwe) woning een douche aan te leggen hebben we hier een stappenplan opgesteld. Voor de gemiddelde klusser is dit helemaal niet zo moeilijk. Als je deze stapjes volgt, sta jij in een mum van tijd onder de douche. We beschrijven dit voor een basisdouchebak (met formaten van 80×80 of 90×90 millimeter).
Stap 1

Kies de hoek in de badkamer uit waar de afvoer zich bevindt. Meet de hoogte van douchebak op en teken dit op de muur af. Deze moet je op maat zagen. Boor gaten in de muur en bevestig deze houten balkjes aan de wand met pluggen en schroeven. Het simpelste is om dit met goed boorgereedschap te doen.p1

Stap 2

Zet de douchebak op de vloer, laat hem rusten op de balkjes en teken de omtrek hiervan op de vloer. Zorg dat de bak eventueel goed rechtgezet wordt met schroefpootjes, mocht de jouwe deze hebben. Binnen deze lijnen ga je twee muurtjes van gasbeton (of iets soortgelijks, zoals gips) bouwen die dezelfde hoogte hebben als de muurbalkjes. Zaag de blokken op maat met een speciale (hand)zaag met grove tanden of een cirkelzaagblad met een laag aantal tanden. Zorg dat ze waterpas komen te staan.

p2
Stap 3
Het is noodzakelijk om bij de afvoer een luikje te maken dat je simpel kunt wegwerken. Hiervoor zijn verschillende omlijstingen en frames te koop, maar je kunt dit ook zelf maken van latjes. Maak het frame vast met gasbetonspijkers. Het luikje timmer je van multiplexplaat. Het is ook slim ook magneten te plaatsen, waarmee je het luikje vastklikt. Hier zijn systemen voor te koop bij de bouwmarkt. Wil je een kant-en-klaar luik kopen, kijk dan online.

p3

Stap 4

Voordat je de douchebak vast gaat kitten, plaats je de afvoerplug plaats je. Als je een plaatstalen douchebak hebt, moet je deze beslist aarden! De sifon bevestig je nu op de douchebak die je vervolgens in het onderstel plaatst. Leg deze er zo in dat de sifon bij het luikje terecht komt. De afvoerbuis maak je vast aan de sifon aan de hand van een schroefkoppeling. Deze moet je vastlijmen met speciale waterdichte PVC-lijm. Denk hierbij aan het niveauverschil: dit moet minstens 4 millimeter per meter zijn. Als de douchebak nu goed gepositioneerd is en je de afvoer hebt getest, kun je de bak vastkitten met sanitairkit. Test dit echt goed van tevoren, want deze kit is zeer moeilijk los te krijgen en je beschadigd je bak ook nog eens.

p4

Stap 5

Kies een plek uit waar je de T-stukken in de leidingen voor warm en koud water plaatst, zoals de lavabo of de wastafel. De kraanaansluitingen verbind je via een koperen buis (12 millimeter) met de T-stukken. Solderen hoeft niet, behalve als je gebruik maakt van knelfittingen. Bekijk hier meer tips over het aansluiten van kranen.
Stap 6

Betegel eerst de gipsblokwandjes. Kijk eerst goed hoe je het beste kunt betegelen.
p5

Stap 7

De douchewand heeft meestal een nauwkeurige handleiding, dus volg deze altijd. Let erop dat je altijd de schroefgaten op de juiste plaats plaatst. Ten tweede moet je de douchewanden waterpas neerzetten, voordat je ze met de sanitairkit definitief vastzet. Dicht ook de naden tussen de douchebak, de wand en profielen. In een volgend artikel vertellen we hier meer over.
 

Benodigdheden

Voor de douche; Een douchebak, douchewanden (of een douchewandpakket), een mengkraan of thermostatische kraan.
Voor het plaatsen van de douchebak; Een paar houten balkjes (+/- 40 x 40), schuurpapier, gasbetonblokken en spijkers, blokkenlijm, T-stukken, afvoerplug, gewone pluggen, PVC-lijm, en een koperen buis (12 millimeter).

Voor het luikje: Een frame van bijvoorbeeld houten latjes, multiplex voor het luikje, magneten.
Gereedschap: potlood, rolmaat, waterpas, zaag (handzaag of cirkelzaag), boormachine (eventueel ook een houtboor en steenboor), hamer, kitpistool, lijmkam, tegelsnijder, voegrubber.