Uitbreidingen

Een aanbouw of opbouw plannen

Geschreven door admin

Ben je van plan binnenkort een aanbouw of opbouw te bouwen? Het is belangrijk eerst een goede planning te maken. Met een goede planning wordt duidelijk welke materialen allemaal nodig zijn om de aanbouw of opbouw te bouwen.

Door een duidelijke lijst van alle benodigde materialen te maken is het eenvoudiger om te berekenen hoeveel geld er nodig is bij een lening afsluiten.

Een goede voorbereiding…

Een goede planning is belangrijk bij het maken van een opbouw of aanbouw. Bekijk eerst of de gemeente bepaalde regels heeft rondom het verbouwen van de woning. Het is niet in iedere gemeente zonder meer toegestaan een uit- of aanbouw te doen.

Bovendien is het belangrijk de buren te vragen om instemming met de verbouwing. Zij mogen bezwaar maken, waardoor de afgifte van de vergunning langer op zich kan laten wachten.

Kijk ook naar het gebruik van de materialen. Zo kan men bouwen met kunststof, steen, beton, aluminium en dergelijke. Wanneer men gaat uitbouwen, is het gebruik van bijvoorbeeld vloerverwarming en goede isolatie het overwegen waard. Daarmee is het mogelijk te besparen op gas, water en licht.

Architect

Soms kan het inschakelen van een architect zinvol zijn. Een architect kent de vereisten van een constructie, zoals vastgelegd in het Nederlandse Bouwbesluit. Dat helpt bij een lening afsluiten voor de verbouwing.

Aannemers en offertes

Ga vervolgens op zoek naar een aannemer of offerte. Een aannemer is nodig als je bijvoorbeeld zelf niet zo handig bent, of er klussen zijn die enkel een vakman uit kan voeren. Kies voor een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant. Vraag daarna de offertes aan. Met een offerte wordt duidelijk hoeveel geld en tijd er nodig is. Daarop kun je berekenen hoeveel geld te lenen bij de verbouwing.

Financiering

De financiering is uiteraard een belangrijk punt. Als je weet hoeveel geld en tijd de verbouwing gaat kosten, kun je kiezen voor geld lenen. Met de plannen van de architect en een goed bouwplan is het gemakkelijker de verstrekker van de lening te overtuigen. Je kunt bijvoorbeeld ook geld opnemen uit je een tweede hypotheek.

De papierwinkel

Is de lening rond en is de vergunning geregeld? Sluit dan een contract met de architect en de aannemer. Zet alle afspraken zwart op wit. Zo kunnen misverstanden tijdens de verbouwing voorkomen worden. Neem eventueel boeteclausules op, die in werking treden bij het overschrijden van de bouwtermijn.

Het is gebruikelijk dat de aannemer een planning maakt voor de verbouwing. Dit gaat in overleg met de opdrachtgever. Houd de planning tijdens de verbouwing goed in de gaten. Start vervolgens met de uitvoering van het project.

Ten slotte: controleer bij oplevering alles nog eens goed. Loop samen de op- of aanbouw nog eens bij langs en kijk of alle punten juist zijn uitgevoerd.