Vloeren

Duurzame vloeren steeds populairder

Duurzaamheid staat steeds meer in de belangstelling. Vooral het duurzaam mogelijk maken van je woning is een belangrijk discussiepunt. Niet alleen is een groene woning beter voor het milieu, het kan je ook nog geld opleveren, omdat je dan meestal flink kunt besparen op energie. Nu denken veel mensen nog dat men met een groen woning ook inlevert op woongenot, maar niets is minder waar. Ook met een groene woning kun je nog steeds lekker wonen. Neem bijvoorbeeld de keuze voor een duurzame vloer. Er zijn tegenwoordig bijzondere en mooie duurzame vloeren te koop.

Kurk

Met een kurkvloer heb je een absolute duurzame vloer en tevens ook een fraaie houten vloer. Kurk is vooral duurzaam omdat de kurk gewonnen wordt van de schors van de kurkeik en dat de boom niet omgekapt hoeft te worden. De boom kan gewoon blijven staan en later weer nieuwe kurk aanmaken. Kurk is van natuurlijk warm, en werkt zeer isolerend en geluiddempend. Zorg wel dat je de natuurlijke kleur kurk neemt, want gekleurde kurk is behandeld met kleurstoffen en chemische middelen die weer belastend zijn voor het milieu.

Kokos

Een kokosvloer is gemaakt van vezels van de kokosnoot. Ook hier zullen geen bomen geveld worden en de bomen kunnen gewoon doorgaan met kokosnoten geven. Een kokosvloer is een vloer van een ruwe en wat harige stof wat oersterk is en dus lang kan meegaan. Wel kan de levensduur beperkt worden omdat een kokosvloer gevoelig is voor vocht en vlekken die er niet altijd goed uit kunnen gaan. Wel kan de vloer volledig gerecycled worden.

Bamboe

Bamboe is een snelgroeiend grassoort, waarmee je een zeer fraaie vloer kunt krijgen met een houtlook. Wanneer bamboe gemaaid wordt voor gebruik van de vloer, zullen de bamboescheuten weer heel snel aangroeien. De vloer is zeer sterk en vrijwel overal tegen bestand. Je kunt een bamboevloer ook in de badkamer leggen. Een bamboevloer wordt verlijmd met kunsthars. Dit is het enige wat niet milieuvriendelijk is.

Rubber

Ook voor een rubbervloer hoeven geen bomen omgehakt te worden. Rubber wordt gewonnen door een snede in de rubberboom te maken waarna het rubber eruit stroomt. In combinatie met kleurstoffen en natuurlijke middelen zijn er rubbertegels te produceren. Rubber is geschikt voor vrijwel elke ruimte in huis in allerlei kleuren en motieven.