Vloeren

Droogtijd zandcementvloer

zandcement vloer
Geschreven door admin

Doorgaans worden alle nieuwbouw, verbouw en aanbouw woningen afgewerkt met een zandcementvloer. Maar hoe werkt dat eigenlijk, en hoe lang bedraagt de droogtijd?

 

De naam verklapt het al… het mengsel bestaat uit zand, cement en water. En in sommige gevallen wordt er een verharder aan toegevoegd, waardoor de droogtijd gehalveerd kan worden. Omdat vloeibaar zandcement makkelijk uit te gieten is, kan er ook een vloerverwarming worden neergelegd voordat dit proces begint.

Om dit klusje makkelijker te maken, hebben wij alvast alles op een rijtje gezet!

  1. Verzamel alle benodigdheden: waterpas/laser, vloertrekker, mengkuip, zachte bezem, mixer, vloerprimer, schep, zandcement, bewaping, spackmes of lat, duimstok en laarzen.
  2. Maak de ondergrond schoon, droog en stabiel.
  3. Breng de vloerprimer aan op de ondergrond, gebruik hierbij de zachte bezem. Wees niet te zuinig. Controleer na het opdrogen met een beetje water of er geen zuiging meer in de ondergrond zit. Wanneer het water wel verdwijnt, breng dan een extra laagje aan.
  4. Maak het mengsel (mortel) klaar. Lees goed op de verpakking hoe veel water er bij moet. Begin eerst met 2/3 van het water en blijf minimaal 2 minuten mixen.
  5. Deel de vloer op in delen, door houten regels neer te leggen. Dit maakt het waterpas maken ook makkelijker.
  6. Giet de mortel uit over de vloer en egaliseer het met een vloertrekker. Door de vloeibare mortel in beweging te brengen met de vloertrekker, wordt een egaal resultaat verkregen. Controleer met een duimstok of de juiste dikte bereikt is (tussen 3 en 10 cm).
  7. De droogtijd van een zandcementvloer duurt 1 week per cm. Dus wanneer de dikte 4 cm is, dan dient men 4 weken te wachten tot de zandcementvloer droog is. Echter is de vloer wel beloopbaar na 24 uur.
    Om te voorkomen dat de vloer te snel droogt, kun je een folie over de drogende vloer leggen. Let er op dat de folie wel aansluit met de vloer, zodat er geen luchtverplaatsing kan ontstaan.

Op een zandcementvloer kun je tegelen, laminaat of tapijt leggen. Of zelfs verven! Door een egalisatiemiddel aan de mortel toe te voegen kun je de zandcementvloer nog gladder maken. Begin nooit te vroeg met tegels plakken, omdat de lijm voor problemen kan zorgen.

 

Voor de snelle klussers: voeg een verharder aan de mortel toe, waardoor de droogtijd halveert. Succes met het creeëren van de nieuwe zandcementvloer!