Uncategorized

Stickers dragen bij aan de veiligheid tijdens een verbouwing

Geschreven door admin

Op professionele bouwterreinen is er vaak voldoende aandacht voor de veiligheid van de mensen die er werken. Er zijn allerlei regels en wetten waaraan bouwvakkers en monteurs moeten voldoen. Ook worden er allerlei gevaren aangegeven met borden of veiligheidsstickers. Deze borden dan wel stickers wijzen je op allerlei gevaren of geven aan wat verboden of juist verplicht is. Daardoor is het op de meeste bouwplaatsen wel goed geregeld als het gaat om veiligheid. Bij thuis klussen is dat niet altijd het geval. Vandaar dat juist daar veel ongelukken gebeuren die voorkomen hadden kunnen worden.

Hoe voorkom je ongelukken tijdens het klussen?

Niet iedereen die gaat doe-het-zelven heeft ervaring met klussen. Dit kan al tot problemen leiden. Bereid je daarom goed voor voordat je begint en roep zo nodig hulp in van een vakman. Daarnaast is het belangrijk om te letten op je eigen veiligheid. Draag bijvoorbeeld een veiligheidsbril, werkhandschoenen en/of een bouwhelm. Moet je op hoogte werken, laat dan iemand de ladder vasthouden of huur een steiger.

Gebruik je materialen? Let op de veiligheidsstickers!

Tijdens het klussen, kan het zijn dat je te maken krijgt met materialen en vloeistoffen die een gevaar kunnen vormen. Dit wordt vaak met pictogrammen op het etiket of met waarschuwingsstickers aangegeven. Zo kun je te maken krijgen met bijtende of giftige stoffen. Of kan een stof leiden tot brand of ontploffingsgevaar. Ook heb je stickers die juist aangeven wat verboden is, zoals roken en open vuur. Negeer dat soort waarschuwingen niet, want dit kan vergaande gevolgen hebben.

Let ook op anderen in je omgeving tijdens het klussen

Als je aan het klussen bent, is niet alleen je eigen veiligheid belangrijk maar ook dat van eventuele medeklussers en gezinsleden. Veel mensen klussen aan hun huis terwijl ze er ook wonen. Dat hoeft geen problemen te geven als je goed oplet. Bewaar geen gevaarlijke stoffen op plaatsen waar je kinderen bij kunnen. Soms kan het inademen van stoffen schadelijk zijn. Draag dan een mondkapje en zorg dat de kinderen uit de buurt zijn. Is je vrouw zwanger? Of ben je zelf zwanger? Sommige stoffen kunnen schadelijk zijn voor je baby. Houd ook daar rekening mee. Zo zie je dat als je een aantal veiligheidsmaatregelen neemt, je het klussen al een stuk veiliger maakt. Veel succes met je doe-het-zelf project!