Uitbreidingen

De onderhandse lening tussen particulieren uitgelegd

Geschreven door admin

Geld lenen kan op verschillende manieren en is soms ook noodzakelijk om op verschillende manieren toe te gaan passen. Er kan ook sprake zijn van een onderhandse lening. Er wordt steeds vaker voor deze manier van lenen gekozen om aan de kinderen of aan een ander familielid geld te gaan lenen, het voordeel hierbij is dat er dan geen notaris nodig is. Ook is er geen bank nodig die kan dienen als kredietverstrekker, ook BKR speelt hierbij geen rol. Dit kunnen dus al verschillende redenen zijn om voor de onderhandse lening te gaan kiezen en om geen geld te gaan lenen bij de bank, daar wordt alles vastgelegd en zijn er strenge afspraken waar ieder zich aan moet houden maar daar is bij de onderhandse lening geen sprake van, daar ben je zelf de baas over het geld dat je aan anderen uit gaat lenen.

Wat is het, een onderhandse lening?

Het gaat bij het onderhandse lening over het lenen van geld aan een andere partij, je gaat dus niet in zee met de bank, maar met partijen waar je zelf meteen mee kunt gaan onderhandelen, ook over de voorwaarden van de lening kun je zelf gaan onderhandelen. Wist je dat er ook sprake kan zijn van een onderhandse lening als het gaat over de financiering van een huis? Hierbij is dan geen notaris nodig. Ook hoeft de lening niet te worden ingeschreven bij de openbare registers. Dan is er nog een ander voordeel, dat is dat er geen sprake is van BKR toetsing. Het zou kunnen zijn dat je een BKR registratie op je naam hebt staan en dan kan geld lenen lastig zijn, maar daar hoef je je bij de onderhandse lening geen zorgen over te gaan maken. Dit is dan in je eigen voordeel. Je kunt dan namelijk zelf de afspraken vastleggen en kijken aan wie je geld wil lenen en aan wie nie.t Dus als je zelf een onderhandse lening af wil gaan sluiten dan hoef je niet bang te zijn van Bureau Krediet Registratie, je maakt namelijk onderlinge afspraken met diegene van wie je geld gaat lenen.

Waarom een onderhandse lening afsluiten?

Als je geld nodig hebt dan kan het afsluiten van een onderhandse lening een goede keuze zijn. Je kunt hierdoor namelijk veel geld besparen. Het kan zijn dat je kinderen geld willen lenen en je gaat hen dan geld lenen. Je spreekt met hen af dat ze zoveel per maand terug gaan betalen, of je spreekt af dat ze na de studie geld terug mogen betalen. Er zijn verschillende mogelijkheden en het zal ook van de gezinssituatie afhangen hoe dat het wordt afgesproken. Als de kinderen niet zoveel geld hebben dan kun je ook afspreken dat zij het aan je terugbetalen wanneer zij een vaste baan hebben en dat ze dan geen rente hoeven te betalen. Daarom is de onderhandse lening ook een voordelige manier van direct geld lenen wanneer de kinderen geld willen lenen van de ouders.