Interieur

De aandachtspunten bij een koelvitrine bestellen

Geschreven door Victor

In heel wat verschillende horecazaken kan er worden vastgesteld dat het aanschaffen van een zogenaamde koelvitrine een absolute must is. Een dergelijke vitrine zorgt er namelijk voor dat je meteen kan rekenen op verschillende, extra voordelen in je horecazaak. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld de lekkerste lekkernijen uitstallen en voorstellen aan je klanten. Daarnaast gebeurt dit altijd op een optimale wijze, niet in het minst omdat de inhoud van de vitrine lekker gekoeld kan blijven. Voor koelvitrines geldt bovendien ook nog eens dat ze aangekocht kunnen worden in tal van verschillende uitvoeringen. Hoe dan ook, heb jij in jouw zaak ook nood aan een vitrine die er in slaagt om de inhoud heerlijk koel te houden? Hou dan bij het kopen zeker en vast rekening met de onderstaande aandachtspunten! 

Waar moet de koelvitrine komen te staan?

Allereerst zal je voor jezelf moeten bepalen waar de koelvitrine in je zaak precies moet komen te staan. Op dit vlak is het belangrijk om een goede plaats uit te kiezen. Deze locatie moet voor jou niet alleen vlot toegankelijk zijn, daarnaast moet ze ook in het zicht staan van de bezoekers. Het spreekt namelijk voor zich dat je graag zoveel mogelijk van de inhoud van de koelvitrine zal willen verkopen. De plaats waar je deze vitrine gaat neerzetten is ook bepalend voor de vorm waarover ze moet beschikken. Voor koelvitrines geldt dat er namelijk op de markt tal van verschillende uitvoeringen zijn terug te vinden zoals: 

  • Verticale koelvitrines; 
  • Horizontale koelvitrines; 

In het merendeel van de gevallen wordt ervoor gekozen om gebruik te maken van een verticale koelvitrine. Dit is niet in het minst het gevolg van het feit dat deze slechts een beperkte hoeveelheid grondoppervlakte in beslag neemt. Het merendeel van het volume bevindt zich dan ook in de hoogte. Dit gezegd hebbende is het zo dat er in de praktijk ook steeds vaker combinaties opduiken van horizontale en verticale exemplaren. Voor welke optie jij uiteindelijk zal kiezen is natuurlijk ook afhankelijk van het soort zaak die je gaat runnen. 

Over welke koeling moet je koelvitrine beschikken?

Het tweede aandachtspunt gaat uiteraard uit naar het soort koeling waar je koelvitrine over dient te beschikken. Wat dit betreft is het zo dat er exemplaren bestaan die over een verschillend soort koeling kunnen beschikken. We maken op dit vlak een onderscheid tussen enerzijds de exemplaren met statische koelingen en anderzijds de koelvitrines die zijn voorzien van een geforceerd koelsysteem. In principe hebben beide systemen hun voor- en nadelen. 

 

Een koelvitrine met een statische koeling heeft als voordeel dat deze vorm van koelen ervoor zorgt dat je producten niet of nauwelijks gaan uitdrogen. Dit zorgt ervoor dat onverpakte producten die je bijvoorbeeld kan aantreffen bij de slager in het beste geval in een koelvitrine met statische koeling kunnen worden geplaatst. Een nadeel van een dergelijke koelvitrine is dat het lastig is om de temperatuur binnenin constant te houden. Dit betekent dat het bijvoorbeeld geen goed idee is om de producten op elkaar te stapelen. Doe je dat wel? Dan kan dat de koeling negatief beïnvloeden. 

Wat maakt een geforceerd exemplaar zo interessant?

Bij een geforceerde koelvitrine is bovenstaand nadeel niet het geval. De temperatuur binnen in de koelvitrine kan dan ook altijd lekker constant worden gehouden waardoor je voedingswaren op de meest optimale wijze geserveerd kunnen worden. Bovendien is er nog een interessant voordeel verbonden aan een exemplaar welke beschikt over een geforceerde koeling. Het is namelijk zo dat geforceerde koelvitrines in verbruik een behoorlijk stuk milder zijn in vergelijking met statische exemplaren. Ook voor mensen die hun energieverbruik wat willen drukken kan het dan ook dus de moeite waard zijn om voor dit type exemplaar te kiezen.

Wil je iets op de koelvitrine plaatsen of niet?

In het bijzonder in kleine (horeca)zaken geldt dat er vaak alles uit de kast wordt gehaald om de beschikbare ruimte die voor handen is zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Ben jij datzelfde van plan? In dat geval kan het de moeite waard zijn om te kijken in de richting van een koelvitrine waar je bijvoorbeeld ook wat op kan plaatsen. Dat lijkt voor de hand liggend, maar dat is lang niet altijd mogelijk. Is de top van de koelvitrine bijvoorbeeld gemaakt van glas? Dan spreekt het voor zich dat je daar geen zware stukken op kan plaatsen. Veel mensen houden hier bij het aanschaffen van een koelvitrine geen rekening mee om er vervolgens achter te komen dat ze wellicht de verkeerde keuze hebben gemaakt. ervoor kiezen om even goed de verschillende koelvitrines op de markt te vergelijken is dan ook zeker een must.