Ramen en deuren

CNC Frezen van kunststof: zo doe je dat

Geschreven door admin

Steeds vaker vervangen kunststoffen ook staal of RVS. Omdat het materiaal minder gevoelig is voor corrosie, voor slijtage of voor grote gewichten, gaat het langer mee en is het ook veiliger en makkelijker in gebruik. Gelukkig is ook kunststof makkelijk te bewerken. Cnc frezen van kunststof – dat wil zeggen, verspanen van kunststof onderdelen met een computergestuurde machine – is een makkelijke en secure manier om de benodigde onderdelen precies de juiste vorm te geven.

Wat is CNC frezen?

Frezen is een techniek die veel wordt gebruikt, bijvoorbeeld om een productontwerp laten maken. In feite is frezen niets meer dan verspanen met een draaiend gereedschap. Door gebruik te maken van “computer numerical control” (CNC) kan dat frezen uitgevoerd worden door een zeer nauwkeurige machine. Zo’n freesmachine bewerkt de onderdelen in snel tempo en met hoge precisie. Afhankelijk van de wens kunnen er verschillende machines worden ingezet.

Hoe gaat het CNC frezen in zijn werk?

CNC frezen heeft als doel om het kunststof halffabricaat te bewerken, totdat het de juiste vorm heeft. Een van de grote voordelen van werken met plastic is dat het materiaal uiterst ‘vormbaar’ is. Het kan dan ook met grote precisie worden gefreesd, en de producten die op deze manier worden gemaakt, kunnen worden ingezet bij de meest complexe toepassingen.

Het CNC frezen begint met het uitzoeken van de juiste freesmachine. Machines kunnen 3-assig, 4-assig en zelfs 5-assig simultaan frezen. Afhankelijk van de complexiteit van het te vormen object en de grootte van het product, wordt de juiste machine ingezet. Grote platen worden bijvoorbeeld bewerkt op een portaalfreesbank.

Bij het frezen worden de halffabricaten bewerkt tot de goede vorm. De zachte kunststof wordt meestal vastgezet op een vacuümtafel, en vervolgens met een scherpe frees verspaand, tot er een glad oppervlak overblijft. Door middel van lucht wordt het materiaal gekoeld en worden de spanen weggeblazen. Meestal vindt het frezen plaats in twee stappen. Het zachte plastic ‘deukt in’ tijdens het frezen, waardoor de juiste maat niet in één keer bereikt kan worden. Door middel van zorgvuldig nafrezen kan een precisie tot 0.02 millimeter nauwkeurig behaald worden.

Frezen van kunststof

Het frezen van kunststof is een gebruikelijke manier om producten in kleine of grote oplages vorm te geven. Daarvoor is uiteraard specialistische apparatuur nodig: afhankelijk van de precieze vraag wordt er gekozen voor het juiste materiaal en voor de juiste machine, waarmee het product verspaand kan worden.