Badkamer en toilet

Badkamer inrichten? Denk ook aan de accessoires

Geschreven door admin

Sta je op het punt om een nieuwe badkamer te laten installeren, of ga je misschien zelf wel flink klussen om een nieuwe badkamer te realiseren? Dan ben je waarschijnlijk de afgelopen tijd ook druk geweest met allerlei keuzes die deze badkamer betreffen. Want een nieuwe badkamer plaatsen, dat doe je niet zomaar. De ruimte moet langere tijd mee kunnen gaan, 20 jaar is geen uitzondering, en dus wil je keuzes maken waar je nu en in de toekomst blij mee bent. Dat geldt vooral voor ‘het grote werk’, zoals de indeling en het materiaalgebruik. Maar denk je ook aan de accessoires?

 

Kleuren en materialen: belangrijke keuzes

Een badkamer is wat minder trendgevoelig dan de rest van het huis, niemand zit er tenslotte op te wachten om de ruimte iedere twee, drie jaar helemaal opnieuw in te richten. Maar dat betekent niet dat er zoiets is als een tijdloze badkamer. Er zijn zeker trends, en die zie je het best als je een badkamer van pakweg 20 jaar geleden naast een exemplaar van nu zet. De kans is groot dat je in de oude badkamer lichte, geglazuurde tegeltjes op de wanden aantreft, en dat ook de vloer licht en voorzien van kleine tegels is. Kijk je naar de badkamer van nu, dan is de kans vele malen groter dat de tegels niet alleen een stuk groter, maar ook ongeglazuurd en donker zijn. Een behoorlijke verandering, zo over de jaren!

Natuurlijk is het aan jou om te beslissen wat je mooi vindt, en hoef je de trends niet te volgen. Veel mensen zullen zich er echter toch door laten beïnvloeden en kiezen voor kleuren en materialen die op dat moment het meest gangbaar zijn. Zo lang je dat zelf mooi vindt, is dat natuurlijk ook geen enkel probleem.

 

De indeling en de accessoires

Als de materialen zijn uitgekozen, volgen ook de indeling en de accessoires. De indeling is belangrijk, want dan gaat het ook om keuzes als wel of geen bad, inloopdouche of cabine en een dubbele of een enkele wastafel. Keuzes waar je de komende jaren aan vast zal zitten, dus neem ze weloverwogen.

Het fijne aan de accessoires is, dat je ze net wat makkelijker kan vervangen dan de rest van de badkamer. Op die manier kun je er toch zo nu en dan een andere draai aan geven, zonder meteen voor een grote verbouwing te staan. Een belangrijk accessoire is de radiator. In de badkamer wordt meestal voor een designradiator gekozen. Die ziet er niet alleen mooi uit, hij is doorgaans ook praktisch. Op een badkamer radiator kun je bijvoorbeeld ook je handdoeken handig laten drogen.

Een radiator moet goed bij je badkamer passen, maar kan in de loop der jaren natuurlijk makkelijker vervangen worden dan de tegels. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de kastjes of de spiegel die je plaatst: kies uit wat je mooi vindt, maar wees ook niet bang ze na een paar jaar weer te veranderen. Op die manier geef je met een relatief kleine ingreep je badkamer een heel andere look.