Tuin

Bloembollen planten: wanneer en hoe?

Geschreven door admin

Er is toch niks mooiers dan een tuin vol met bloemen? Wees er dan wel op tijd bij en begin in de herfst met het planten van de eerste bloembollen! De herfst is de beste periode voor het planten van voorjaarsbollen, om in de lente te kunnen genieten van een ware bloemenzee.

Verschillende bloembollen

Je hebt drie verschillende soorten bloembollen: enkeljarig, meerjarig en verwilderingsbollen. De enkeljarige bollen, geven het eerste jaar de meeste bloemen. Het jaar daarop kunnen ze ook wel bloeien, maar dan minder mooi. Meerjarige bollen gaan daarentegen, zoals de naam al zegt, meerdere jaren mee. Bij de verwilderingsbollen komen de bloemen ieder jaar terug, en kunnen zich óók vermenigvuldigen. In plaats van 10, kun je plots 50 bloembollen hebben!

Wanneer moet je ze planten?

De voorjaarsbollen dienen vóór de eerste nachtvorst geplant te worden. Ze hebben de kou nodig om in het voorjaar tot bloei te komen. Bij voorjaarsbollen kun je denken aan tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen. Plant ze zo snel mogelijk na aankoop, als dat niet mogelijk is, bewaar ze dan op een droge koele plek.

Zomerbloeiende bollen, zoals dahlia’s en calla’s, plant je juist in het voorjaar zodra de nachtvorst voorbij is.

Hoe moet je ze planten?

Bloempollen planten is erg simpel, dat kan zelfs de meest onhandige tuinier. Houd alleen rekening met verschillende hoogtes, kleuren en bloeiperiodes en zorg er dus voor dat de verschillende bloembollen verspreid staan over de tuin. Veel voorjaarsbollen houden van een zonnige plek in de tuin, zoek dus een mooi zonnig plekje uit. Maak de aarde los en graaf een gat. Houd de volgende regels aan:

  • Stop de bloembol met de punt omhoog in de grond
  • Bollen van 5 cm of groter, plant je 15 cm diep
  • Bollen van 2,5 cm, plant je 10 cm diep
  • Zet grote bollen 20 cm uit elkaar en kleine bollen 10 cm

Maak de grond dicht en klaar ben je! Kun je tóch wel een handje helpen, kun je natuurlijk altijd een tuinman inschakelen!