Groen wonen

Bier voorbij de houdbaarheidsdatum – Helemaal niet erg!

Geschreven door Victor

Heb jij nog een aantal biertjes in de koelkast liggen, waarvan de datum is verstreken? Dan is het natuurlijk maar wat zonde om deze weg te gooien. Ondanks het feit dat veel mensen denken dat je ze nu absoluut niet meer kunt drinken, is dit zeker niet het geval. Wel is het zo dat na het verstrijken van de datum eventueel de kleur, geur en ook smaak iets kan veranderen, maar dit maakt doorgaans niet heel veel verschil. De enige reden waarom er een datum op de flesjes bier wordt gezet, is omdat de brouwerij er zeker van is dat de juiste kwaliteit kan worden gewaarborgd tot het verstrijken van deze datum.

Kun je bier na de datum nog drinken?

Of je nu zelf bier hebt gebrouwen met een bierbrouw pakket of je hebt een aantal flesjes uit de winkel gehaald. Wanneer de datum van dit bier is verstreken, kun je het vaak nog prima drinken. Bier over datum is namelijk helemaal niet zo erg. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat wanneer het lichtere bieren betreft, de kans ontstaat dat ze naarmate de datum verder is verstreken ze wat zuurder worden qua smaak. Gaan we kijken naar de wat zwaardere bieren, dan is het juist voor veel bierliefhebbers een bewuste keuze om de bieren nog even een paar weken of zelfs maanden langer te laten liggen. De reden is dat ze dan nog lekker kunnen doorrijpen op de fles.

Waarom veranderd de smaak van bier als het over datum is?

Is je bier over datum, dan is de kans aanwezig dat de smaak veranderd. Vooral zoals hierboven ook al aangegeven bij de wat lichtere biertjes zien we dat er bepaalde oxidatie en verandering van de zuurgraad optreed, wat ervoor zorgt dat de smaken en daarmee ook tevens de kleur kunnen veranderen. Je zult merken, dat wanneer je het bier langer laat liggen en dan met name lichtere bieren, de smaak wat saaier wordt en ook het koolzuurgehalte omlaag gaat. Dat neemt niet weg dat je het nog prima kunt drinken, maar of het nog heel lekker is, dat is nog maar de vraag.

Conclusie

De conclusie die we hieruit kunnen trekken, is dat je bier wat over datum is nog prima kunt

drinken. Afhankelijk van het percentage alcohol, kan het een bepaalde soort bier zelfs ten goede komen, doordat het bier extra lang rijpt. De smaken kunnen hierdoor extra versterken, waardoor veel mensen er juist voor kiezen een biertje bewust langer te laten liggen. Voor de lichtere bieren is het echter niet aan te raden ze te lang te laten liggen. Dit komt de smaak daarentegen dan weer niet ten goede.