Aanleg

Betonnen lateien voor jouw project

Geschreven door Victor

Als je een betonnen latei wilt plaatsen, moet er met veel factoren rekening worden gehouden. Als het om nieuwbouw gaat, zal het veel gemakkelijker zijn om de latei op de muuropening te installeren. Als de muur moet worden gebroken om een ​​nieuwe muuropening te installeren, moet je uiterst voorzichtig zijn. 

De draagkracht van de muur bepalen

De eerste stap is om te onderzoeken of het een dragende wand of een scheidingswand is. Als er bouwtekeningen zijn, kun je hier het beste naar gaan kijken. Het verschil is eenvoudig te bepalen. Als het nu een gipskartonwand of een cellenbetonwand is, is het een tussenwand en geen dragende wand. Is de muur echter van baksteen en heeft deze een dikte van minimaal 10 cm, dan is de muur een dragende muur. 

Mocht je vragen hebben over de dikte van de muur, dan kun je gaten in de muur boren om de dikte te achterhalen. Het is aan te raden om een ​​ervaren vakman in te huren, omdat hij het draagvermogen van de muur kan bepalen en kan aanwijzen welke muuropening gebruikt gaat worden en hoeveel ondersteuning er nodig is.

Het plaatsen van een betonnen latei

Bij een scheidingswand kan eenvoudig een opening in de muur worden gezaagd en kan een lichte steen boven de deur geplaatst worden. Omdat de overspanning klein is, is in de meeste gevallen geen ondersteuning nodig.

Bij dragende wanden is de situatie anders, omdat de opening ervoor zorgt dat de drukverdeling veranderd moet worden. In sommige gevallen, tenzij de muur dik genoeg is en twee helften kunnen worden gebruikt, moeten in sommige gevallen betonnen lateien worden gebruikt.

Twee halve lateien kunnen worden gebruikt voor muren met een minimale dikte van 22 cm. Hiervoor wordt eerst aan één zijde een opening gevormd. Dit betekent dat er aan beide zijden een opening is van de halve wanddikte. Als de muur bijvoorbeeld 22 cm dik is, wordt een opening van 11 cm gevormd. Dan kan er een smallere stalen balk in worden geplaatst. De open ruimte tussen de balk en het bestaande metselwerk moet worden opgevuld met krimpvrij cement.