Schilder

Bespaar renovatiekosten: ga zelf met verf en kwast aan de slag

Geschreven door admin

Schilderen is een klus die elke doe-het-zelver aankan, zelfs als je totaal geen ervaring hebt! Het is uiteraard wel zo dat de resultaten op den duur beter zullen worden. Bij elke klus kan het fout gaan, maar juist van de fouten leer je! Start dan ook niet te zuinig met verven, je wil tenslotte lang plezier hebben van je schilderwerk. Een handige tip: gebruik goed schildermateriaal zoals een roller of kwast en schilder overdag met een ideale temperatuur van 15-25 graden voor de beste resultaten!

Welke soorten verf zijn er allemaal?

Voordat je begint, moet je weten welk soort verf je nodig hebt. Er zit veel verschil in de verfsoorten, waardoor het belangrijk is om je vooraf goed te laten informeren. Ten eerste zit er al een verschil in verf voor binnen of buiten. Daarnaast is het soort verf afhankelijk van de ondergrond waar je op gaat verven.  Bij elke verfsoort wordt op de verpakking aangegeven voor welk schilderwerk je het beste kunt gebruiken. Sigma verf is kwalitatief erg goed en kan voor vele ondergronden gebruikt worden. Het biedt zowel lak, beits als binnen en buiten verf aan die op vele materialen bruikbaar zijn.

H3: Hittebestendige verf

Zoals de naam al doet vermoeden, is hittebestendige verf bestand tegen hoge temperaturen. Het kan temperaturen tot wel 650°C verdragen zonder dat de verf af brokkelt of vloeibaar wordt. Dit soort verf wordt vaak gebruikt voor ovens, buitenkachels, uitlaten en andere verwarmde onderdelen die extreme hitte moeten kunnen verdragen. De hittebestendige verf wordt steeds meer in spuitbussen aangeboden, puur omdat dit veel makkelijker en sneller te gebruiken is.

Muurverf

Muurverf is de meest voorkomende verfsoort, omdat het voor het schilderen van plafonds en muren wordt gebruikt. Daardoor zijn er talloze kleuren en typen muurverf in de winkel te vinden. Muurverf kan voor buiten worden gebruikt, maar ook voor binnen in vochtige ruimtes (zoals de kelder of badkamer) en normale ruimtes (zoals woon- en slaapkamer). Door het brede aanbod is het mogelijk om vrijwel elke kleur te laten mengen.

Grondverf of primer

Nee, dit is geen verf voor op de grond! Grondverf is een onderlaag voor alle laksoorten. Wil jij het tuinhuisje schilderen of de kozijnen schilderen, dan is grondverf onmisbaar. Door deze onderlaag wordt de ondergrond goed beschermt, de laklaag hecht beter aan en het zorgt voor een mooie, egale dekking. Grondverf wordt voor ondergronden van hout gebruikt, terwijl het woord primer voor metaal en kunststof ondergronden wordt gebruikt. De meeste soorten grondverf zijn zowel binnen als buiten en op verschillende ondergronden bruikbaar.

Acrylverf: verf op waterbasis

Acrylverf wordt het meest in schilderwerken voor een woning gebruikt. Het is een verfsoort op waterbasis dat ook met water verdunt dient te worden. Ten opzichte van Alkydverf dekt Acrylverf minder, dus zal je hier iets vaker overheen moeten gaan. Ook is het verven met Acrylverf iets lastiger dan Alkydverf. Maar daar staat weer tegenover dat Acrylverf sneller droogt en minder verkleurt dan Alkydverf!

Alkydverf: verf op oliebasis

Alkydverf is een verf op oliebasis die vaak met terpentine verdund dient te worden. Deze verfsoort wordt vaak gebruikt voor het lakken van kozijnen en deuren. Het geeft een goede beschermlaag en dekt goed. Voldoende ventilatie is tijdens het gebruik van Alkydverf heel belangrijk! Een nadeel van Alkydverf is dat het na verloop van tijd wat kan verkleuren: een lichte teint kan op een gegeven moment donkerder uitstralen.

Kies de juiste verfkleuren!

En dan: de juiste kleur kiezen! De kleur is het belangrijkste item van je ruimte. Het kan een ruimte maken of breken, een sfeer waar jij je fijn bij voelt is voornaam. Helaas is het uitkiezen van de juiste kleur nog niet zo makkelijk. Hoe pak je dit aan? Start bij jezelf: bij welke kleur voel jij je prettig? Wat voor de buurvrouw of je tante een aangename kleur is, kan voor jou totaal anders voelen. Daarom is het aan te raden om naar kleurbetekenissen en combinaties te kijken. Hierdoor krijg je al een beter idee wat voor gevoel een kleur kan geven en waar de kleur mee te combineren is!

  • Rood: Warmte, passie, strijd, activiteit
  • Oranje/Geel: Vriendelijk, warm, zonning, geluk
  • Paars: Mysterieus, gezondheid, creativiteit, luxe
  • Groen: Rust, natuur, duurzaamheid
  • Wit: Puurheid, eenvoud, schoonheid
  • Blauw: Zakelijk, oprecht, professioneel, kalmte