Verbouwen

Bakstenen, gevelstenen of metselstenen, wat is nu precies het verschil?

Geschreven door admin

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er is eigenlijk geen verschil. Het gaat over dezelfde soort steen. Of we het nu hebben over bakstenen of gevelstenen, het gaat om dezelfde steen.

Echter, er zijn wel veel verschillen binnen bakstenen of metselstenen. In heel Europa worden er diverse soorten en maten gebruikt. Zo zijn er de dikformaat stenen, waalformaat stenen, hilversumsformaat stenen, etc.. Echter wordt er in Nederland voornamelijk gebouwd met de waalformaat baksteen.

Als je dus bakstenen zoekt voor een Nederlands huis dan kom je dus bijna altijd uit bij een waalformaat baksteen. Daarnaast zijn er in principe twee soorten gevelbakstenen, handvorm (HV) en vormbak (VB). Handvorm wil zeggen dat de steen een ‘grillig’ uiterlijk heeft, terwijl een vormbaksteen juist een strak uiterlijk heeft. Elke kleur steen is in zowel handvorm als vormbak te bestellen. Beide stenen hebben een andere soort stijl, kijk dus goed naar de huidige stijl van je huis of tuin en probeer de juiste steen hierbij te zoeken.

Het is overigens tegenwoordig heel eenvoudig om bakstenen online te bestellen. Je hoeft niet meer elke bouwmarkt af om daar de stenen te bekijken. Online kan je alle soorten stenen bekijken compleet met korte video’s waarin je de kleur beter kan zien. Tevens, als je niet zeker bent van de kleur, kan je ook een monstersteen bestellen. Voor nog geen tien euro haal je vier verschillende monsterstenen in huis, zo kan je makkelijk zien of de kleur bij het huis past.