Thuis werken aan de glazen eettafel, zittend op een mooie designstoel naast het raam. Toch een prima thuiswerkplek? Voor even misschien, maar werk je meerdere uren thuis, dan krijg je te maken met de eisen die worden gesteld in het Arbeidsomstandighedenbesluit.
Eisen betreffende de verlichting, de inrichting van de werkplek en de zitgelegenheid. Eisen die ervoor zorgen dat je op ergonomische, oftewel gebruiksvriendelijke, en verantwoorde wijze thuis kan en mág werken.
Verlichting
Werken met slechte verlichting is enorm vermoeiend. Zorg er dus voor dat je werkplek goed verlicht is. Doe je beeldschermwerk, dan is indirecte verlichting, bijvoorbeeld daglicht, aangevuld met werkplekverlichting, zoals een bureaulampje, zeer geschikt. Je beeldscherm spiegelt daardoor minder, waardoor je hoofdpijn en nekklachten door turen naar je beeldscherm voorkomt.
Om spiegeling te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je geen venster in je rug hebt, waardoor het daglicht recht op het beeldscherm valt. Echter, een venster als achtergrond van je beeldscherm is ook niet aan te raden, omdat je dan recht in het daglicht kijkt. Je creëert qua licht de beste plaats van je beeldschermwerkplek als je deze loodrecht op de vensters plaatst. Het daglicht komt dan van opzij, waardoor je geen last zult hebben van spiegeling.
Om een overdaad aan daglicht en eventueel zonlicht te beperken, is een goede licht- en zonwering verplicht. Denk aan zonwerende ruiten, doorschijnende lamellen of gordijnen. Door deze zorgvuldig uit te zoeken, creëer je bovendien sfeer in je werkruimte.
Werktafel
Zorg voor een grote werktafel, minimaal 120 cm breed, zeker als je er ook nog een pc en toetsenbord op kwijt moet. Erg handig zijn werktafels met een hoek, zodat je als het ware in de punt van een V zit. Dat levert extra werkruimte op. Let er wel op dat de hoogte van de tafel goed is, zodat je ongehinderd je benen kunt bewegen. De standaardhoogte van een werktafel is 74 tot 76 cm. Is de werktafel iets te hoog voor je, dan kan je dit hoogteverschil oplossen door een voetensteun te gebruiken. Is de werktafel te laag, dan kan deze met bijvoorbeeld op maat gemaakte houtblokjes hoger worden gemaakt. Ook kan je er zwenkwieltjes onder bevestigen. Behalve dat de tafel dan in hoogte toeneemt, heb je er gelijk een mobiele werktafel van gemaakt.
Doe je geen beeldschermwerk aan je werktafel, maar lees- en schrijfwerk, dan moet je werktafel 5 cm hoger zijn.
Weg met dat saaie bureau
Voor de werktafel ben je niet meer gebonden aan saaie grijze kunststof kantoorbureaus. Let er wel op dat het blad een lichte tint en een niet spiegelend of reflecterend (glanzend) bovenblad heeft. Bovendien is het raadzaam de dikte van het bovenblad, inclusief de draagconstructie aan de voorzijde zo dun mogelijk te houden, maximaal 5 cm. Je kunt dus kiezen voor een mooie zware eiken tafel, mits je maar aan de eisen voldoet.
Beeldscherm
Behalve dat een grote werktafel je veel extra ruimte geeft voor je pc en toetsenbord, zorgt een werktafel die diep genoeg is er bovendien voor dat je niet te dicht op je monitor zit. Je beeldscherm moet namelijk op ongeveer 50 cm van je af staan. Voor een goede werkhouding dient bovendien de bovenste regel van je beeldscherm op ooghoogte te zijn. Maak eventueel gebruik van een monitorverhoging om de juiste hoogte te realiseren. Die zijn er in geavanceerde uitvoeringen, maar één of meerder pakken kopieerpapier kan natuurlijk ook.
Stoel
Je hebt al snel de neiging op het uiterlijk van een bureaustoel af te gaan, in plaats van erop te letten dat het een góede is. Je wilt tenslotte dat de stoel bij de stijl van je werkruimte, of zelfs je huis past. Inderdaad, een kleurige designstoel staat leuker en mooier, maar wanneer je de hele dag thuis werkt, is het belangrijk rsi- of andere lichamelijke klachten te voorkomen. Zorg er dus voor dat je een bureaustoel aanschaft waarvan de rugleuning, zitting en armsteunen verstelbaar zijn. Hoe langer je in een stoel zit, hoe belangrijker die verstelmogelijkheden zijn.
Heb je aan alle eisen voldaan? Dan kan en mag je officieel thuiswerken. Want je kunt nú op ergonomische verantwoorde wijze úrenlang aan de slag!
Bron: Allesoverbouw.nl & woonhint.nl