Groen wonen

Energie besparen door isolatie: wat kost dat eigenlijk?

Geschreven door admin

Steeds meer mensen houden zich bezig met het besparen van energie door isolatie. Je woning isoleren brengt talloze voordelen met zich mee. Het is niet alleen op de lange termijn goed voor je portemonnee, maar verhoogt ook de wooncomfort en de waarde van je huis. De kosten van het isoleren van de woning vallen echter altijd een beetje tegen. Zodra je de geschatte kosten ziet, draait je maag een beetje om en kijk je gauw naar andere mogelijkheden om energie te besparen. Bedenk echter wel dat de standaard energiebesparingstips, zoals efficiënt omgaan met verwarming en verlichting, energiezuinige apparaten aanschaffen, stekkers uit de stopcontacten te verwijderen, korter douchen en gebruik maken van de energievergelijker van Independer enkel zin hebben als het huis ook voldoende geïsoleerd is.

 

De harde feiten over een slecht geïsoleerde woning

 

Als je woning nauwelijks of niet geïsoleerd is, zal het je verbazen hoeveel warmte verdwijnt in de buitenlucht. Bij een niet geïsoleerde woning zal zelfs 50% opgaan in de lucht buitenshuis. Hierbij gaat het dus om warmte die jij zelf gestookt hebt, warmte waar je maandelijks eens reëel bedrag voor betaald. Een bedrag die jij uitgeeft om de buitenlucht te verwarmen. Zonde, nietwaar? Natuurlijk kan je gebruik maken van allerlei energiebesparingstips en deze zullen ook zeker enige invloed hebben, maar de echte kostenpost blijft onbehandeld. Dat is alsof je staat te dweilen met de kraan aan. Het zal misschien eventjes helpen, maar daarna kan je direct weer opnieuw beginnen. Bij energie besparen raden we altijd aan om eerst te kijken naar de grote ‘wonden’ en dan de rest met pleisters te behandelen. Het isoleren van de woning is hierbij dikwijls de eerste stap.  

 

Hoe weet je of je woning slecht geïsoleerd is?

 

Het is niet moeilijk om erachter te komen of je woning goed of slecht geïsoleerd is. Je zal dit in eerste instantie al duidelijk merken aan het wooncomfort. Als de zomers gruwelijk warm zijn en de winters juist ijskoud, is de kans groot dat de woning slecht geïsoleerd is. Daarnaast merk je het ook aan eventuele tocht in huis, condens op de ramen, schimmels en ga zo maar door. Kom je er echt niet uit? Vraag dan de gegevens van je woning op of laat een aannemer de woning controleren. Bekijk vervolgens samen met de specialist wat de mogelijkheden zijn in jouw huis.

 

Wat kost het isoleren van de woning?

 

Je kunt de woning op verschillende manieren isoleren. De meest voorkomende vormen en prijzen zijn:

 

  • Dakisolatie: 50 tot 60 euro per vierkante meter
  • Gevelisolatie: 15,- per vierkante meter
  • Vloer- en bodemisolatie: tussen de 25 en 50 euro per vierkante meter
  • Spouwmuurisolatie 15,- per vierkante meter
  • Kruipruimte isolatie: tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter
  • Plaatsen van HR glas: tussen de 75 en 125 euro per vierkante meter

 

Al deze verschillende vormen komen met een ander prijskaartje. Veel mensen schrikken in eerste instantie van het tamelijk hoge bedrag, maar bedenken niet dat deze uitgave eigenlijk als een investering gezien moet worden. Uiteindelijk verdien je het geld dubbel en dwars terug en zal het de wooncomfort en de waarde van je woning verhogen.

 

Bedenk wel dat de bovenstaande prijzen enkel een schatting zijn. De kosten van isolatie zijn uiteraard per bedrijf en woning verschillend. Laat bij meerdere bedrijven een offerte opstellen en bekijk wat voor jou de beste en goedkoopste optie is!