Uncategorized

Alles over het overhemd die strijkvrij is

Er zijn talloze hoeveelheden overhemden. Winkelrekken hangen vol, online winkels puilen uit en zo staat ook de garderobe vol met overhemden. De overhemden variëren in kleur, stijl, weving, stoffen formaat, print en pasvorm. Dat niet alleen. De overhemden verschillen ook in of ze strijkvrij zijn of niet.

 

Veel mannen zijn nog niet bekend van het overhemd dat strijkvrij is. Daarom wordt er in dit artikel aandacht besteed aan de volgende punten:

  • Wat is een overhemd dat strijkvrij is precies?
  • Hoe wordt een overhemd dat strijkvrij is gemaakt?
  • Hoe moet overhemd dat strijkvrij is gewassen worden?
  • Hoe moet overhemd dat strijkvrij is gedroogd worden?
  • Hoe moet strijkvrij overhemd opgeruimd worden?
  • Welke merken verkopen het strijkvrij overhemd?

 

Wat is een overhemd dat strijkvrij is precies?
Een strijkvrij overhemd staat ook wel bekend als het non-iron overhemd. Het is overhemd dat, ondanks het dragen en wassen, niet gestreken hoeft te worden. Wanneer je een strijkvrij overhemd aan hebt gehad en hebt gewassen dan hoef je alleen het overhemd uit te hangen. Het gewicht van het water en het strijkvrij overhemd trekt de stof helemaal glad, strak en kreukvrij.

 

Hoe wordt een overhemd dat strijkvrij is gemaakt?
Een strijkvrij overhemd ondergaat een andere behandeling dan een andere soort overhemd. Uiteraard wordt ook een overhemd dat strijkvrij is geweven. Van veel grote invloed op een strijkvrij overhemd is de chemische bewerking van de weving en dikte van de stof.

 

Een strijkvrij overhemd door chemicaliën

Een strijkvrij overhemd ondergaat een chemisch proces. Om een overhemd strijkvrij te maken worden er onder meer stoffen gebruikt zoals formaldehyde. Deze soort stoffen leggen de moleculen in katoen meer op 1 lijn. Een ander veelgehoord argument is dat de stof zich meer in elkaar voegt. Daarmee wordt de stof stijver en minder flexibel. De chemische bewerking heeft hoe dan ook een strijkvrijer effect.

 

Strijkvrije overhemden door de gebruikte (katoen)stoffen

De stof is ook van grote invloed op of een overhemd strijkvrij is of niet. Voor een gewoon overhemd wordt er chemische draad gebruikt, zoals viscose of wat elastaan. Dit maakt een overhemd flexibel en rekbaar. Een strijkvrij overhemd moet een dikkere stof hebben, door gebruik te maken van een hele fijne katoen draad (yarn) samen met wat satijn. Dit zorgt dat de stof van het overhemd strak en compact is. Dit maakt een overhemd kreukvrij, doordat een dikkere stof minder eenvoudig buigt.

 

Hoe moet overhemd dat strijkvrij is gewassen worden?

Een strijkvrij overhemd mag je nooit op meer dan 40 graden Celsius wassen, anders zal het kledingstuk verkleuren of krimpen.

 

Hoe moet overhemd dat strijkvrij is gedroogd worden?

Hang een strijkvrij overhemd uit aan een wasrek of kleerhanger. Stop een strijkvrij overhemd nooit in de droger.

 

Hoe moet strijkvrij overhemd opgeruimd worden?

Hang een strijkvrij overhemd netjes op aan een kleerhanger. Dit voorkomt dat het overhemd opnieuw rimpelt en kreukt.

 

Welke merken verkopen het strijkvrij overhemd?

Er zijn diverse merken die een strijkvrij overhemd aanbieden. Denk hierbij aan Eton, Circle of Gentlemen, Olymp, Eterna, Venti, Seidensticker en ga zo maar door.