Verhuizen

Wat is de Wkb wet en waarom is dit goed nieuws voor nieuwbouw kopers?

Een nieuwe woning laten bouwen is leuk en ook spannend. Doordat je aan een nieuwe fase in je leven begint wil je wel graag dat alles volgens plan loopt. Helaas is dat niet altijd het geval en kun je te maken krijgen met verschillende hobbels op de weg. Als jouw huis gebouwd gaat worden heb je te maken met veel verschillende partijen. De gemeente, bouwbedrijven, leveranciers van producten en materialen en ga zo maar door. Om alles in goede banen te leiden moet er dan ook veel geregeld worden. Is dit niet het geval, dan kun je daar achteraf last van hebben. Daarom is er sinds kort een wet aangenomen die dat moet voorkomen.

Problemen na de bouw

Als het huis afgebouwd is en wordt opgeleverd, dan wordt er vaak in samenwerking met de aannemer een ronde door de woning gedaan. Als er dan nog zaken zijn die aandacht nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld niet af zijn of beschadigd zijn, dan moet dat nog hersteld worden voordat de daadwerkelijke oplevering gebeurt. Zodra de oplevering gedaan is, dus wanneer jij de sleutel van de woning hebt en al het papierwerk rond is, ben jij verantwoordelijk voor de woning. Ontdek je vervolgens nog gebreken, schade of mist er iets dat in de bouw gedaan moest worden? Dan ben je daar tot nu toe altijd zelf verantwoordelijk voor, dus ook voor de kosten die hieruit voortvloeien.

Wet kwaliteitsborging

Omdat er vaak achteraf nog veel problemen ontstaan nadat een woning is opgeleverd, wordt er vanuit de overheid hulp geboden voor mensen die een huis laten bouwen. Dit wordt gedaan in de vorm van de nieuwe Wet kwaliteitsborging. Daarin is vastgelegd dat de bouwers van de woning verantwoordelijk zijn voor alles wat bij de oplevering in orde moet zijn. Als er ook na de oplevering nog problemen ontstaan zoals een defect, schade of er is iets niet af, dan is de bouwer daarvoor verantwoordelijk. Dit betekent dat het betreffende bouwbedrijf op eigen kosten de herstelwerkzaamheden moet uitvoeren. Door deze wet wordt er ook voor gezorgd dat de persoon die een woning laat bouwen meer rechten heeft. Als je meer wilt weten over deze nieuwe wetgeving en wat daar allemaal bij komt kijken dan is dat mogelijk. NieuwWonenLeiden geeft je meer informatie over de Wkb wet en wat daarin geregeld is voor jouw als nieuwbouw koper.