Uncategorized

Alles over het aanvragen van een hypotheek

Geschreven door admin

Het aanvragen van een hypotheek is een hele klus. Er komt van alles bij kijken in de toch al zo drukke en spannende tijd. Omdat er per 1 januari 2017 van alles verandert op het gebied van hypotheken, zetten we hierbij alles op een rijtje over het aanvragen van een hypotheek met de laatste wijzigingen die plaats zullen vinden in 2017.

Maximale hypotheek wordt verlaagd

Waar je in 2016 nog 102 procent van de waarde van je woning kon lenen, kan dat per 2017 nog maar tot een hoogte van 101 procent. Dat lijkt een klein verschil, maar zal – gezien de hoge bedragen die met woningen gemoeid zijn – toch al snel fors kunnen oplopen.

Stel dat je een woning op het oog hebt van € 300.000,-. In 2016 kon je een hypotheek krijgen voor maximaal € 306.000,- maar in 2017 is dat maximaal € 303.000,-. Vergeet niet dat de kosten die met het afsluiten van de hypotheek en het afronden van de hypotheek gemoeid zijn, doorgaans zo’n 6 procent zijn. Je zult dus meer geld zelf moeten inleggen.

Mocht je een woning aanschaffen met energiebesparende voorzieningen (EBV) dan kun je zes procent meer lenen dan het aankoopbedrag van de woning.

Veranderde NHG grens

De grens om van de Nationale Hypotheek Garantie (afgekort NHG) gebruik te maken, wordt veranderd. Dit bedrag wordt bepaald door de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Per 1 januari 2017 wordt dit bedrag € 245.000,-. Als je hier onder wil blijven om gebruik te maken van de NHG, moet je dus een woning onder die waarde zoeken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van de NHG, maar dat heeft ook zo weer zijn nadelen.