Tuin

Aanleg van een graszoden grasmat

Geschreven door admin

Door te kiezen voor het neerleggen van graszoden in plaats van het zaaien van gras wordt veel werk voorkomen. Het neerleggen van graszoden vereist toch enige inspanning. De stappen die moeten worden genomen bij het zelf leggen van graszoden worden hier genoemd.

Wanneer graszoden leggen?

Het neerleggen van graszoden kan tijdens elk seizoen van het jaar. Wanneer het vriest is het echter onmogelijk om graszoden neer te leggen. Dit komt omdat de zoden dan niet geoogst kunnen worden.

Graszoden kunnen daarnaast niet gelegd worden in een zeer droge zomer.

De meest ideale periode voor het neerleggen van graszoden is in de periode van mei tot en met september. Gedurende deze periode is de temperatuur gemiddeld boven de 15 graden Celcius. De hogere temperatuur zorgt ervoor dat het gras sneller kan groeien. Ook groeien de wortels van het gras sneller bij warmer weer.

Voorbereidingen treffen

Voordat de nieuwe grasmat kan worden neergelegd moet het oude gazon worden weggehaald. Daarna moet de aarde omgespit worden. Vervolgens moet een laagje compost of bemeste tuinaarde door de bovenste 10 centimeter van de de grond worden gemengd. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe graszoden direct voorzien zijn van een voedzame grond. Dit zal resulteren in een sneller groeiende grasmat.

De ondergrond moet vlak zijn om de graszoden met succes neer te leggen. Gebruik een schep of een plank om de ondergrond vlak te maken.

De aanleg

Er mag geen sprake zijn van gaten tussen de uitgerolde graszoden. Bij het uitrollen van de rollen dienen deze daarom strak tegen elkaar aangelegd te worden. Het is verstandig om tussen de naden potgrond te strooien. Dit zorgt ervoor dat de graszoden aan elkaar groeien.

Tenslotte moeten de rollen aangeklopt worden. Doe dit bij voorkeur met de platte kant van een schep. Om de aanleg af te sluiten geef je de graszoden net zo veel water totdat ze door en door nat zijn.