Dakdekker

3 redenen waarom valbeveiliging cruciaal is

Geschreven door Victor

Vallen van hoogte blijft een belangrijke oorzaak van letsel en dodelijke ongevallen in de bouw en in de industrie. Iedere werkgever moet een gedocumenteerd plan hebben voor valbeveiliging en het opvangen van gevallen werknemers.De drie redenen zijn:
Economische prikkels, de verloren tijd en productie onderbreking tot een minimum beperken
Wettelijke verplichtingen, naleving garanderen en rechtszaken vermijden
Morele verplichting, de veiligheid van de werknemers waarborgen is gewoon het juiste om te doen. Om een veiligere werkomgeving te krijgen, moet het plan enkele basiselementen omvatten 

 

  • Het uitvoeren van een gevarenbeoordeling
  • Valbeveiliging en herstelprocedures ontwikkelen
  • De benodigde technische apparatuur aankopen en onderhouden
  • Goede opleiders en inspecteurs inzetten, voor je personeel

Je hebt de eerste drie elementen al onder controle

Je zorgt voor een veilige werkplek. Je hebt een grondige gevarenbeoordeling uitgevoerd en een praktisch plan ontwikkeld voor valbeveiliging en herstel. Je hebt al het nodige materiaal om het te laten werken.

En de laatste twee punten: bekwame mensen en voortdurende training. Zonder deze twee elementen ontbreekt er een schakel in je keten van valbeveiliging.

Een persoon die door de werkgever is aangewezen om verantwoordelijk te zijn voor het onmiddellijke toezicht, de uitvoering en de controle van het programma van de werkgever. Hij moet de bevoegdheid van de werkgever hebben om onmiddellijk corrigerende maatregelen te nemen rond deze risico’s.

Beschouw de “bevoegde persoon” als de verantwoordelijke voor valbeveiliging

Hij kent de normen, de uitrusting, de gevaren die moeten worden aangepakt en het algemene programma. De “bevoegde persoon” daarentegen houdt zich voornamelijk bezig met technische kwesties. De uiteindelijk verantwoordelijke persoon ben je zelf.

Met dat in het achterhoofd is het belangrijk om competente mensen in te zetten voor de training en inspectie

Een bekwame opleider moet de gevaren onder de aandacht brengen, niet de normen. En hij moet kunnen uitleggen hoe werknemers zichzelf kunnen beschermen.

Veel, zo niet de meeste werkplekken, hebben meertalige werknemers. Zorg ervoor dat je hele team de opleiding kan horen en begrijpen in een taal die ze verstaan.

Er moeten ook regelmatig inspecties worden uitgevoerd. De inspecteurs moeten worden opgeleid in het herkennen van beschadigde apparatuur en wat ze moeten doen als ze die aantreffen. Natuurlijk moeten werknemers hun uitrusting inspecteren telkens als ze die aantrekken, zelfs meerdere keren tijdens hun dienst. Maar regelmatige inspecties door deskundig personeel is ook een belangrijke stap in het grondig controleren van de uitrusting. Een tweede paar ogen helpt altijd.


Het is belangrijk dat iedereen de normen kent, maar werknemers hebben echt training nodig over de gevaren en hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Dit betekent de valrisico’s die ze kunnen tegenkomen, de valbeveiliging en apparatuur die ze kunnen gebruiken goed kennen. Apparatuur zoals een veiligheidslijn. 

De werknemers moeten het ABC van het gebruik van die uitrusting kennen

Dat zijn de volgende uitrustingen;

 

  • A Ankerpunten en anker verbindingsstukken.
  • B Bedekking, kleding, harnassen en apparatuur
  • C Connecties, verbindingsmiddelen, zoals schokabsorberende leeflijnen en zelf rollende vanglijne

    Denk eraan dat ze meer moeten weten dan alleen hoe ze de uitrusting moeten inspecteren op slijtage. Je teamleden moeten bijvoorbeeld weten hoe ze een harnas op de juiste manier moeten aantrekken.