Verbouwen

Zo kun je aan de slag met een cirkelzaag Makita

Geschreven door Victor

Ben je op zoek naar een cirkelzaag Makita? Dan is de eerste stap om te bekijken welke modellen er beschikbaar zijn. De fabrikant heeft sinds de start van het bedrijf namelijk al meerdere varianten ontwikkeld, die jou allemaal iets anders te bieden hebben. Ook moet je weten waar je deze cirkelzaag aan kunt schaffen. Je kunt onder andere gaan kijken bij de Spijkerspecialist. Vanaf het moment dat je hem in handen hebt, begint het pas. Want hoe kun je hem het beste gebruiken? En waar let je eigenlijk op? Onderstaande informatie legt het voor jou uit. 

 

De cirkelzaag van Makita aanschaffen 

Een cirkelzaag van Makita is eenvoudig te hanteren. Als je weet hoe je ermee om kunt gaan. Zo moet je als eerste de geschikte cirkelzaag hebben. De meeste hebben een zaagdiepte van 40 tot 55 millimeter. Voor de dikkere materialen heb je dus een machine nodig met een grotere zaagdiepte. Dit is de eerste stap die je moet zetten. Ook moet je kijken of de cirkelzaag een beschermkap heeft. Deze kan terug zwenken als je begint met zagen. Tevens worden veel zagen met een tafel geleverd. Je kunt hiermee ook op de tafel gaan zagen voor nog nauwkeurig werk. 

 

Het zaagblad aanschaffen en instellen 

Als je de juiste cirkelzaag van Makita hebt gevonden, dan is het verstandig om het juiste zaagblad te kiezen. Je kunt het beste het grootste zaagblad dat op jouw cirkelzaag past aanschaffen. Daarbij moet je kijken naar de asdiameter. Deze moet immers passen. Anders moet je weer speciale ringen aanschaffen. Bekijk ook het aantal tanden. Hoe meer tanden, hoe fijner de zaagsnede. Echter zijn dit ook de duurdere bladen. Daarna kun je de zaaghoek en de diepte in gaan stellen. Het beste resultaat krijg je wanneer het blad niet meer dan 3 millimeter uitsteekt. 

 

Geleiden en zagen

Je kunt dan aan de slag met de cirkelzaag van Makita. Hiervoor kun je het beste werken met een langsgeleider. Hiermee kun je zelfs op de langste afstanden recht blijven zagen. De geleider is aan de bodemplaat verbonden en je kunt hem tegen het materiaal aangedrukt houden dat je aan het zagen bent. Door met de geleider te werken kun je ervoor zorgen dat alles er goed uit komt te zien. Zelfs als je geen professional bent, is het een kwestie van deze handigheden gebruiken en beginnen met zagen. 

 

Het onderhoud aan de bladen toepassen  

Het is wel van belang dat je de cirkelzaag van Makita blijft onderhouden. Het zaagblad kan namelijk bot worden of gaan roesten. Door het juiste onderhoud uit te voeren zorg je ervoor dat er een schade aan kan komen. Zo moet je hem altijd goed schoonmaken aan het einde van gebruik. Ook bekijk je of de beschermkap nog naar behoren werkt. Je kunt de zaagbladen nog voorzien van een laagje olie voordat je ze opbergt. Zo voorkom je dat er een kras op komt of dat het niet meer scherp genoeg gaat zijn.