Verlichting

Zo kies je de perfecte lamp voor in je woonkamer

verlichting
Geschreven door admin

De woonkamer is een van de meest belangrijke ruimtes in je huis. Het is dé plek waar we de meeste tijd spenderen. Het is zoals de keuken, een centrale plek in huis. Deze ruimte willen daarom ook zo gezellig mogelijk inrichten zodat je er helemaal tot rust kunt komen. Wil je weten hoe je de perfecte lamp voor in je woonkamer uitkiest? Lees dan verder!

Een verlichtingsplan voor in je woonkamer

Je woonkamer die rust en gezelligheid uitstraalt. Dit kun je ook laten zien door middel van je verlichting. Bij het uitzoeken van de perfecte lamp, begin je eerst met een lichtplan. Maak een plattegrond van je woonkamer en daarop duid je aan waar je je verlichting wilt hebben. Je bepaalt dan ook de hoeveelheid lichtpunten, de plek en welke functie de verlichting moet hebben.

Hoeveel lampen heb je nodig in de woonkamer?

De hoeveelheid lampen in je kamer hangt af van meerdere dingen. Welke oppervlakte heeft de ruimte? Hoe groter de ruimte, hoe meer verlichting je nodig hebt.

Hoe hoog is het plafond van je woonkamer? Is het een lichte of juist een donkere ruimte? Heb je donkere of lichte muren in je woonkamer? Al deze dingen bepalen voor een groot deel hoeveel verlichting je nodig zult hebben.

Soorten verlichting

  • Basisverlichting

Basisverlichting is de eerste stap voor het maken van een lichtplan. Met basisverlichting verlicht je de hele woonkamer. Deze verlichting is ook aangesloten aan de hoofdschakelaar en wordt als eerste aangedaan als je de ruimte binnenloopt. Vaak wordt basisverlichting vastgemaakt aan het plafond.

  • Functionele verlichting

Het is ook erg belangrijk om functionele verlichting in je woonkamer te hebben. Denk dan aan verlichting die je gebruikt bij het lezen van een boek of als je nog even gaat werken in de avond. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een tafellamp, hanglamp of een richtbare vloerlamp. Hierdoor hoeft niet de hele ruimte verlicht te zijn, maar alleen de plek die je nodig hebt.

  • Sfeerverlichting

Deze verlichting maakt je huis knus en gezellig. Met sfeerlicht kun je lekker ontspannen na een lange (werk)dag. Voor een sfeervolle avond met je vrienden kies je ook voor gezellig licht. Denk dan aan een vloer- of tafellamp naast de bank of spotjes. Kies ook voor een lichtbron met extra warm wit licht. Een dimbare lamp is ook handig om sfeer te creëren in je woonkamer.

 

bron: sfeer.nl