Groen wonen

Zijn zonnepanelen echt duurzaam?

Geschreven door Victor

Het klimaatprobleem wordt momenteel steeds groter. Voor de volgende generaties kan dit probleem grote gevolgen met zich meebrengen. Om de gevolgen te beperken, probeert de overheid duurzame activiteiten te stimuleren.

Mede hierdoor zijn zonnepanelen een enorme trend geworden. Aan de hand van zonnepanelen is het namelijk mogelijk om helemaal zelf energie op te wekken. Het mooie hiervan is, dat de zon er altijd is. De zon schijnt altijd, en dus is het een hele duurzame en betrouwbare manier om stroom op te wekken. En daarnaast zorgen zonnepanelen er voor dat je enorm kan besparen op de energiekosten, want die rijzen inmiddels de pan uit. Maar waarom zijn zonnepanelen duurzaam?

De productie

Zonnepanelen worden beschouwd als duurzaam en niet vervuilend, maar is dat terecht? Tijdens de productie van de duurzame zonnepanelen wordt immers wel CO2 uitgestoten. Daarbij zal er ook CO2 uitgestoten worden bij het transport van de panelen. Toch blijkt deze hoeveelheid uitstoot van de productie en het transport niet in verhouding te staan met de besparing op CO2-uitstoot tijdens het produceren van energie. Daarbij wordt er ook verder in de levenscyclus geïnnoveerd, waarbij er sprake is van duurzaamheid. Daarnaast is het goed om te weten dat we ook steeds beter worden in het zo duurzaam mogelijk produceren van zonnepanelen.

Geen vervuilende stoffen

Bij het produceren of opwekken van zonnestroom komen er verder geen vervuilende stoffen, waaronder broeikasgassen, vrij. Uit onderzoek blijkt dat je na twee jaar zonnestroom opwekken er evenveel energie wordt bespaard als dat er nodig was voor de productie van de zonnepanelen installatie. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de zonnepanelen ruim 25 jaar meegaan, waardoor kan worden geconstateerd dat de zonnepanelen wel 23 jaar lang volledig duurzaam zijn. Met tien zonnepanelen bespaar je jaarlijks immers 1.500 kilo CO2. Kortom, zonnepanelen zijn echt duurzaam! Wacht niet langer en ga op onderzoek uit in de wereld van zonnepanelen. Wie weet zit er wel iets tussen dat geschikt is voor jouw voorkeuren!