Verbouwen

Wie dekt de schade als er iets fout gaat tijdens een verbouwing

schade verbouwing
Geschreven door admin

Een verbouwing is een spannende periode. Je zit met een hoop stress, want je wilt dat dit zo snel mogelijk gedaan is. Je wilt dan zeker niet dat er nog zaken fout lopen, want wie vergoedt de schade dan? Het antwoord hierop is niet zo eenduidig: het hangt af van de situatie. Hieronder enkele voorbeelden die dit zullen verduidelijken:

Schade veroorzaakt door de aannemer

Op zich zijn de meeste aannemers verzekerd en hoef je je dus geen zorgen te maken: dan betaalt hun verzekering dit. Maar toch kan het zijn dat de aannemers de schuld niet op zich nemen en de schuld gewoon doorschuiven. Dan kan je langer wachten op een oplossing natuurlijk. Bovendien kan een aannemer ook failliet gaan, wat dan? Wat kan er dan helpen? Het nemen van een ABR-verzekering. Deze verzekering neemt alle risico’s die bij een verbouwing komen op zich, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken over wie de schade dan zal dekken bij fouten, want dit nemen zij dan op zich.

Verbouwen met familie en vrienden

Het is fijn te weten dat je kan rekenen op de hulp van vrienden en familie. Het kan je ook heel wat geld besparen, want nu moet je geen professionals inschakelen die heel wat geld kunnen vragen hiervoor. Anderzijds loop je ook het risico dat je vrienden en familie wel eens een ongeluk kunnen oplopen hierdoor, net omdat het geen professionals zijn en ze dit dus niet gewoon zijn. Wanneer ze dan in het ziekenhuis belanden, zouden dit wel eens heel dure kosten kunnen worden voor jou, want jij draait hier dan ook voor op. Wat kan je hierbij dan helpen? Het aangaan van een ongevallenverzekering kan hiervoor zeker een goed idee zijn in dit geval. Op deze manier kunnen jullie samenwerken zonder je zorgen te moeten maken dat het zal fout gaan en dat je in de nesten zal zitten door torenhoge ziekenhuiskosten.

Conflicten met de buren over eventuele schade?

Wanneer je verbouwt, dan heb je meestal ook buren. Vaak valt dit zeer goed mee, maar soms heb je minder geluk met je buren. Zeker wanneer je per ongeluk schade maakt aan het huis van je buren door je verbouwing. Jij bent hier dan aansprakelijk voor, of nog beter, je aansprakelijkheidsverzekering neemt deze kosten op zich, zodat hierover ook geen discussie kan ontstaan later.

Zoals je kan zien kan er wel het een en ander fout lopen tijdens een verbouwing, maar als je je hierop goed voorbereid door alle mogelijke woonverzekeringen aan te gaan, bescherm je je hier al voor een groot deel tegen de mogelijke risico’s en vermijd je jezelf al heel wat kopzorgen