Slotenmaker

Welke deursloten zijn het veiligst?

Geschreven door admin

Er bestaan veel verschillende soorten sloten die je op de deur kunt (laten) bevestigen. Dat is fijn, want zo kun je kiezen voor het slot die het beste past bij jouw situatie. Je wil natuurlijk gaan voor een slot dat veilig is, maar ook eentje die niet te duur is. Welke sloten zijn er dan allemaal, welke zijn het meest veilig en welke past het beste bij jou? Lees snel verder en lees alles over verschillende sloten.

Categorieën van sloten

Je kan sloten verdelen in verschillende categorieën, namelijk hoofddeursloten en bijzetsloten. Een hoofddeurslot is in principe gewoon het belangrijkste slot, met als functie om de deur te sluiten. Een bijzetslot wordt gebruikt als aanvulling op het hoofdslot. Dit zijn bijvoorbeeld schuifjes of haakjes boven- of onderaan de deur. Als je een slot op de deur wil, is een hoofddeurslot de meest voor de hand liggende keuze. Om extra veilig te zijn, vul je dit dan aan met bijzetsloten. Als je bijzetsloten van goede kwaliteit aanschaft, is de kans op inbraak erg klein.

 

Het insteekslot

Insteeksloten zijn over het algemeen de meest voorkomende deursloten. Deze vind je eigenlijk altijd op normale, houten deuren. Dit is dan ook een simpele soort van de veiligheidssloten dat je makkelijk herkent. Deze sloten zijn makkelijk te vervangen, overal te verkrijgen en niet heel duur. Zorg er wel voor dat je altijd de goede afmetingen aanschaft, zodat je niet een te kleine maat koopt en vervolgens afdrukken ziet. Je hebt diverse soorten insteeksloten. Zo heb je ook een smal insteekslot, klavierslot, etc. Maar over het algemeen zijn de verschillen hierin niet heel groot en is het principe hetzelfde.

Het paniekslot

Een paniekslot is handig wanneer je van binnen naar buiten moet. Aan de buitenkant zijn ze namelijk te vergrendelen met een sleutel, maar aan de binnenkant bedien je de deur met een draaiknop. Je hebt aan de binnenkant dus geen sleutel o.i.d. nodig. In geval van paniek, zoals de naam al zegt, zijn deze sloten erg handig.

Het cilinderslot

Een cilinderslot kan zowel een insteekslot als een oplegslot zijn. Cilindersloten zijn erg veilig. Ze kunnen namelijk alleen open gemaakt worden met de juiste sleutel met het juiste profiel. Een andere sleutel zal een cilinderslot met geen mogelijkheid open krijgen. Wil je toch extra zeker zijn van je zaak? Twijfel dan niet om extra sloten op de deur te bevestigen. Zo heb je net dat extra laagje bescherming en kan er nooit zomaar iemand jouw huis in breken. Kijk online of in de winkel waar je dit soort ijzerwaren kunt halen.