Verbouwen

Welk zaagblad voor mijn zaagmachine?

Bij een zaagmachine denk je vrijwel meteen aan een machine met cirkelzaagblad. Voor al deze cirkelzaagmachines zijn er natuurlijk ook meerdere zaagbladen. Zo kennen we de afkort- , handcirkelzaag-  en precisie zaagbladen. Wanneer je bijvoorbeeld een handcirkelzaagblad op een afkortzaag zou plaatsen, dan is de kans groot dat de zaagmachine kapot gaat. Hieronder worden de verschillende cirkelzaagbladen kort uitgelegd.

Afkortzaagbladen

Zoals de naam al aangeeft zijn deze cirkelzaagbladen bedoeld voor de afkortzaag. Een afkortzaag heeft als functie om materiaal af te korten. Je haalt in dit geval de arm, waaraan het zaagblad is bevestigd, naar beneden. Bij een afkortzaagblad staan de zaagtanden voorover, omdat zo het materiaal beter kan worden afgekort. Wanneer deze naar achteren stonden, dan kan het zaagblad blokkeren of zorgen voor veel splinters.

Handcirkelzaagbladen

Een handcirkelzaagblad heeft in tegenstelling tot een afkortzaagblad de functie om materiaal te ‘schulpen’ (recht doorzagen). In dit geval is het belangrijk, dat de zaagtanden naar achteren staan. Handcirkelzaagbladen worden voor de volgende cirkelzaagmachines gebruikt: handcirkelzaag, invalcirkelzaag, accu cirkelzaag en tafelcirkelzaag.

Precisie zaagbladen

De precisie zaagbladen zijn van een heel ander formaat. Deze zijn namelijk erg klein en daardoor geschikt voor de mini cirkelzaag (precisie cirkelzaag). Vaak wordt een mini cirkelzaag al standaard geleverd met meerdere zaagbladen. Deze zaagbladen hebben allemaal weer een andere functie. Zo is de èèn geschikt voor hout en de ander juist voor metaal.

Wanneer je het juiste zaagblad hebt aangeschaft is het natuurlijk verstandig om deze op een juiste manier te gebruiken. Zo is het belangrijk om de cirkelzaagmachine na het klussen veilig op te bergen. Dit kun je het beste doen in de bijhorende koffer of kist. Hierdoor raakt het zaagblad niet snel beschadigd en kunnen anderen niet snel bij de zaagmachine. Daarnaast kun je het cirkelzaagblad om de zoveel tijd insmeren met vaseline, waardoor deze roestvrij blijft.