Bestrating

Wat zijn de kosten bij het bestraten van mijn tuin?

Geschreven door admin

Om snel van een nieuw aangelegde tuin te genieten, kan je ervoor kiezen om zelf alles te doen maar het goed aanleggen van bestrating is erg zwaar en een vak op zich. Wat komt er allemaal bij kijken om je tuin te bestraten?

Bestrating wordt berekend per vierkante meter. Daarnaast zullen er eventueel opsluitbanden gebruikt moeten worden zodat de bestrating netjes op zijn plek blijft liggen. Ook is er vrijwel altijd ophoogzand nodig om te egaliseren en achteraf wordt er voegzand gebruikt om alle kiertjes tussen de stenen te vullen.

Je kan ervoor kiezen om de oude bestrating na schoonmaken opnieuw te gebruiken. Wellicht is het effect heel verrassend en apart als je de onderzijde van de tegels nu gebruikt als bovenzijde! Maar je kan ook kiezen voor kleine tegels, zoals waaltjes of klinkers. Ze zijn in verschillende kleurschakeringen te koop zodat er een mooi patroon gelegd kan worden. Hierdoor krijgt de tuin een landelijk en ‘Engels’ karakter. Een heel andere sfeer ontstaat als er grote stenen worden gebruikt van graniet of marmer. Het geeft de tuin daarmee een ietwat klassiek en Zuid-Europees karakter.

De tuin zelf bestraten is zwaar en het ophogen en het afvlakken van de bestrating zodat het hemelwater goed afgevoerd kan worden, vraagt een kundig oog. Het is daarom eigenlijk werk voor een ervaren stratenmaker. De prijzen variëren enorm. Informeer in je omgeving naar ervaringen en vraag diverse offertes op om een goed beeld te krijgen.