Bij het aanleggen van een zwemvijver komt meer kijken dan alleen het graven van een gat en dat op goed geluk vullen met water. In een zwemvijver worden bijvoorbeeld geen chemicaliën zoals chloor of andere chemische waterreinigingsproducten gebruikt. De waterkwaliteit wordt in balans gehouden door een uitgekiende keuze van verschillende waterplanten en eventueel een vijverfilter. Hierdoor is het zelfs mogelijk om in je zwemvijver tussen je eigen vissen te zwemmen!
Wil je een strak vormgegeven vijver dan kan de keuze vallen op een voorgevormd model van polyester. Bij een wat natuurlijker zwemvijver met een minder vaste vorm zal vaker worden gewerkt met speciaal vijverfolie.
De beplanting in en rond de zwemvijver hebben ieder een eigen uitwerking op de kwaliteit van het water. Zuurstofplanten spelen hierbij een belangrijke rol. Allerlei voedingsstoffen, bacteriën en afvalstoffen worden door deze beplanting omgezet in zuurstof. Een grote hoeveelheid van deze planten zal de kans op algengroei aanzienlijk verminderen. Ook omliggende bomen die veel schaduwen werpen hebben invloed op het waterleven.
Als je ook vissen in de vijver wilt, zal je voor beplanting moeten zorgen die beschutting biedt tegen zonlicht en roofvogels, zoals reigers. Koikarpers staan bekend om het omwoelen van de bodem. Hierdoor zal de vijver minder helder zijn dan als er uitsluitend goudvisjes in rondzwemmen.
Het plezier van een zwemvijver valt of staat bij een goed plan waarin wensen, kosten en verwachtingen duidelijk in kaart zijn gebracht. Een goed advies en een deskundige aanleg verhogen uiteindelijk dat plezier nog meer!