Tuin

Waarom graszoden in de tuin?

Geschreven door admin

Voor in de nieuwe tuin heb je besloten om een mooi en strak stuk gras te nemen. Alleen, wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn om gras in je tuin te krijgen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit graszaad, kunstgras of graszoden. Wil je direct een prachtige echte grasmat in je tuin hebben? Bekijk hier de voordelen van graszoden en het leggen ervan!

Wat zijn graszoden?

Maar allereerst, wat zijn graszoden precies? Graszoden zijn dunne, lange plakken gras. Deze plakken gras bestaan uit grond (aarde), de wortels van het gras en de grassprieten. De graszoden worden op hele grote oppervlakten gekweekt en worden na ongeveer 12 maanden geoogst. De graszoden hebben zo lang de tijd nodig om sterk genoeg te worden, met name de wortels. De wortels van het gras moeten namelijk op een ander stuk grond door kunnen groeien, waardoor deze sterk en gezond moeten zijn.

Wat zijn de voordelen van graszoden?

Graszoden bieden erg veel voordelen, ten opzichte van het planten van graszaad. Ten eerste, graszoden zijn gezonde plakken gras waardoor ze niet meer hoeven te ontkiemen in de grond. Er ligt direct een prachtige grasmat in de voor- of achtertuin. Ten tweede, vogels eten het graszaad niet op. Vogels zijn namelijk dol op graszaad en zorgen voor een oneven grasmat, omdat ze deze zaden opeten. Ten derde, graszoden kunnen bijna altijd gelegd worden. De graszoden hoeven niet uit de grond te komen en hoeven alleen gelegd te worden. Ten vierde, onkruid maakt weinig kans. Doordat de graszoden zulke sterke wortels hebben en dit een zeer dikke en sterke laag is, maakt onkruid weinig kans om tot het oppervlak te komen.

Hoe worden graszoden gelegd?

Wanneer je besloten hebt om graszoden te kopen, kun je er ook graszoden laten leggen. Het proces van graszoden laten leggen ziet er als volgt uit:

  1. Eerst wordt de grond omgespit, grof gemaakt met een hark en daarna egaal gemaakt. Dit kan met een wals of een plank.
  2. De grond wordt licht geëgaliseerd, zodat de graszoden zich hier goed in kunnen wortelen.
  3. De graszoden worden gelegd. Het is belangrijk dat deze net zoals een gemetselde muur neergelegd worden. Dus om en om.
  4. Nu de graszoden op de grond liggen, is het noodzakelijk om deze gelijk goed nat te spuiten. De graszoden krijgen op deze manier gelijk genoeg voeding en kunnen zich goed in de grond wortelen.