Verbouwen

De voor- en nadelen van een uitbouw

Geschreven door admin

Een uitbouw kan, zeker als je verlegen zit om extra ruimte, behoorlijk wat soelaas bieden. Toch moet je even de voor- en nadelen van een uitbouw afwegen voordat je begint met klussen of een vergunning aanvraagt. Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen even voor je op een rijtje.

Voordeel 1 – je krijgt er veel extra ruimte bij

Wanneer je gaat uitbouwen, doe je dat over het algemeen substantieel: er komen extra vierkante meters bij. Dat kan over 1 verdieping gaan, maar ook over 2 verdiepingen. Dat levert je veel speelruimte op, zeker als je nu op een krap oppervlak moet leven met kinderen.

Voordeel 2 – het is een investering

Het kan zijn dat het vergroten en uitbreiden van je huis, in eerste instantie een lieve duit kost. Dat is op zich geen probleem. Je krijgt er namelijk twee dingen voor terug: meer leefcomfort en een investering in de aantrekkelijkheid van je huis. Je zult een huis sneller verkopen op het moment dat je maximaal en effectief gebruik maakt van de ruimte die je hebt op je perceel.

Voordeel 3 – het biedt mogelijkheden

Altijd al een serre willen hebben? Of iets speciaals willen doen met een stukje van je huis? Met een uitbouw kan het. Je voegt iets extra’s toe, waardoor je permanent meer plezier beleeft aan je woning. Tel uit je winst. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker, er is 1 groot nadeel.

Nadeel 1 – het geeft stress

Een verbouwing kost twee dingen: tijd en geld. Daarmee is het uitbouwen van een woning over het algemeen zeer interessant, maar kun je er vergif op innemen dat het ook stress en spanning op gaat leveren. Dat kan zonder meer een behoorlijke bottleneck zijn op het moment dat je na een lange dag werken thuis komt. Wees gerust, het is maar tijdelijk!

Nadeel 2 – verhogen hypotheek (optioneel)

Als je de kosten niet kunt dragen kun je ervoor kiezen om de hypotheek van je huis te verhogen. Wat dit precies met zich meebrengt kun je uitgebreid lezen op: www.hypotheekvergelijken.nl