Beplanting

Tuin aanplanten in de herfst

Geschreven door admin

Nu de herfst zijn intreden doet is de perfecte tijd aangebroken om de tuin aan te leggen. De meeste planten worden tegenwoordig potgekweekt en kunnen om die reden het gehele jaar door geplant worden. Het wortelgestel is namelijk zo goed ontwikkeld, dat de plant direct aan zal groeien in de tuin. Door de relatief hoge bodemtemperatuur zal de plant zich nog wortelen voordat de winter zijn intreden doet. Op het moment dat in de lente aanbreekt zullen de planten snel uitlopen waardoor je eerder kunt genieten van een prachtige tuin.

Voordat je je tuin gaat aanplanten is het verstandig om eerst onderzoek te doen naar de grondsoort waarmee je te maken hebt, de hoeveelheid zon in de tuin en de soort tuinplanten die je mooi vind. Sommige planten groeien specifiek in een bepaalde grondsoort en dit moet natuurlijk wel matchen met de grondsoort in je eigen tuin. Maar gelukkig groeien de meeste planten over het algemeen in alle soorten tuinaarde. Daarnaast moet je een goede schatting kunnen maken van het aantal zonuren in de tuin. Vaak verschilt dit per gedeelte in de tuin. Zo heb je plekken waar de hele dag de zon staat en misschien zelfs gedeeltes waar helemaal geen zonnestralen komen. Om te zorgen dat de tuinplanten goed groeien, moet je planten zetten die voldoen aan de wensen van de standplaats. Zo voorkom je later dat bepaalde planten niet goed groeien.

Siergrassen, vaste planten, bodembedekkers, sierheesters….. het rijk der planten is ontzettend groot.  Door onderzoek te doen op internet en veel sfeerbeelden van tuinen te bekijken, kun je voor jezelf wat inzichtelijker maken wat voor soort tuinen je mooi vind. Het type tuin, bijvoorbeeld een Chinese tuin, heidetuin of Engelse tuin kenmerken zich vaak door een bepaalde (manier van) beplanting. Dit maakt het voor jezelf een stuk makkelijker om sneller tot de juiste planten te komen die je mooi vind. Eventueel kun je online een specialist inschakelen, zoals bijvoorbeeld Plant & Grow. Deze tuinplanten webwinkel heeft ontzettend veel kennis in huis en kan je hierbij uitstekend helpen.