Groen wonen Interieur Verbouwen

Tips om je huis cool te houden zonder airco

Geschreven door admin

In de warmste landen van de wereld, hebben mensen een airco en geen verwarming. In Nederland zijn we veel meer gebaat bij een centrale verwarming in huis en hebben de meeste woningen geen airco. Op de enkele dagen in de zomer dat de temperaturen hier recordhoogtes bereiken, zouden we echter wel graag willen dat we zo’n apparaat tot onze beschikking hadden. Op die zomerdagen zouden we een moord doen om ergens verkoeling te kunnen krijgen. Als je deze tips volgt om je huis cool te houden zonder airco dan is dit ook mogelijk.

Woning laten isoleren

Jezelf cool kunnen houden in huis tijdens de zomer komt aan op van tevoren de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Een goed idee is bijvoorbeeld de woning laten isoleren. Hier heb je niet alleen profijt van in de winter, maar ook in de zomer.

Ramen en deuren gesloten

De ramen en deuren kan je het beste gesloten houden op een extreem hete zomerdag. De warme lucht kan je dan nog enigszins buitenhouden. In de ochtend als het nog wat cool is kan je even luchten, maar op het moment dat de zon begint door te breken kan je het beste deuren, ramen en gordijnen sluiten.

Gebruik van ventilatoren

Sommige mensen beweren dat ventilatoren niks anders doen dan wat warme lucht door je huis verspreiden. De effectiviteit van een ventilator om jouw huis en jezelf cool te houden moet echter niet onderschat worden. Een lichte bries in je gezicht zal op een hete dag hemels aanvoelen.

Eten buiten koken

In de zomer zetten wij Nederlanders graag de barbecue buiten. Dit is niet alleen gezellig, maar kan ook bijdragen aan het cool houden van je woning. Door buiten te koken zorg je er namelijk voor dat je in de keuken geen extra warme lucht in huis creëert.