Aanleg

Tips bij het maken van een nieuw stopcontact

Geschreven door admin

Voor het plaatsen van een nieuw stopcontact in de muur, hoef je doorgaans niet direct de hulp van een elektricien in te schakelen. Hoewel een elektricien deze klus vaak sneller uitvoert dan de gemiddelde hobbyklusser, bespaar je geld door het zelf te doen! Deze besparing kun je gebruiken om je aan- of uitbouw net iets verder uit te breiden of van leuke eyecatchers te voorzien. In dit artikel geven we je enkele tips, die kunnen helpen bij het plaatsen van een nieuw stopcontact. Heb jij deze klus in het verleden al eens uitgevoerd?

Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Wanneer je aan het plaatsen van een nieuw stopcontact begint, is het raadzaam om te kijken of je over het juiste gereedschap beschikt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op z’n minst een spanningszoeker in huis hebt. Met zo’n apparaatje, vaak niet meer dan een schroevendraaier, is het heel eenvoudig om te meten of er spanning op bepaalde onderdelen staat. Is dit het geval? Pas dan altijd op met het de onderdelen die je aanraakt. Het kan gevaarlijke situaties veroorzaken, als je een geladen deel aanraakt.

Bekijk vooraf een instructievideo op internet

Naast het belang van het in huis halen van het juiste gereedschap, is het raadzaam om vooraf instructievideo’s op internet te bekijken. In deze video’s wordt vaak stapsgewijs uitgelegd, op welke manier bepaalde klussen kunnen worden uitgevoerd. Door de stappen precies na te doen als in de video, is de kans op complicaties klein. Onder meer Nederlandse bouwmarkten hebben in de afgelopen jaren regelmatig nieuwe video’s gepubliceerd, waarin uitgelegd wordt hoe verschillende klussen kunnen worden uitgevoerd.

Tip: twijfel je over je eigen vaardigheden? Schakel in dat geval alsnog een elektricien in. Je wilt voorkomen dat je kort na het plaatsen van het stopcontact te maken krijgt met een kortsluiting of een stroomstoring in huis.