Verbouwen

Scherp geprijsde Torx schroeven kopen?

Geschreven door admin

De meest gebruikte en meest bekende schroef in de bouwsector heeft een kruiskop en wordt ook wel de torx (TX) schroef genoemd. In de bouwsector maakt men namelijk al jarenlang gebruik van de torx schroeven. In dit artikel leggen we u uit wanneer en waar u scherp geprijsde torx schroeven kunt kopen, waarom u torx schroeven zou moeten gebruiken en wat het verschil is met de pozidriv schroef. Tot slot ook nog antwoord op de vraag waarom het juiste maat bitje belangrijk is bij deze schroeven..

Wat is een torx schroef?

Allereerst: wat is een torx schroef? Torx schroeven zijn te herkennen aan een stervormig gat met zes hoekpunten in de schroefkop. Hierin past een bitje van exact de juiste maat. Het grote voordeel van torx schroeven is dat de kracht van uw torx schroevendraaier of boormachine beter overgedragen wordt op de schroef. Daardoor springt het bitje er niet snel meer uit en wordt uw klus een stuk eenvoudiger en lichter. Dit levert dus aan de ene kant tijdwinst op en aan de andere kant wordt uw lichaam minder belast. 

Waar voordelige torx schroeven kopen?

Torx schroeven kunt u op veel plekken kopen. Scherp geprijsd zijn ze ook op veel plekken maar beter kunt u gaan voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding. En die vindt u vooral bij uw IJzerwaren groothandel, waar u ze ook in grote aantallen voordelig kunt inslaan. Nog een voordeel is dat u bij deze groothandels meteen ook voor al uw overige schroeven terecht kunt en de medewerkers er echt in gespecialiseerd zijn. Ook voor het vragen van eventueel advies erg handig.

Wanneer torx schroeven kopen?

Torx schroeven kunt u altijd wel gebruiken. Ze zijn geschikt voor elke klus waar schroeven bij komen kijken. Dat komt omdat u torx schroeven in alle type materialen kunt indraaien. Wel zijn er verschillende soorten schroeven met een torx (TX) kop. Denk aan:

Wat is het verschil tussen torx- en pozidriv schroeven?

Zoals de naam torx te maken heeft met de kop van schroef, is dat bij pozidriv ook het geval. En ook bij pozidriv schroeven hoort bij elke maat schroef één maat bit. Alleen in tegenstelling tot bij pozidriv schroeven komt u met een torx schroef niet weg met een bit ‘die in de buurt komt’. De maat van het bitje moet wel echt overeenkomen. De maten van de schroefkoppen worden aangeduid met de letter T. Bijvoorbeeld T10, T15, T20, T25, T30, T35 en T40. Kijk dus altijd goed welke schroef u hebt en kies het juiste bitje.

Welk gereedschap gebruiken voor torx schroeven?

Er zijn verschillende gereedschappen die u kunt gebruiken voor het aandraaien en losdraaien van torx schroeven. Een voorbeeld daarvan is een schroevendraaier met een torx-uiteinde. Daarnaast zijn er speciale torx sleutels met een soort T-greep aan het uiteinde. Dit type gereedschappen vallen in de categorie ‘niet-elektrisch handgereedschap’. Wilt u sneller schroeven vastdraaien of losdraaien? Dan kunt u ook een schroefmachine hanteren met een torx bit of torx schroefbit. Daarbij is ook hier belangrijk rekening te houden met het feit dat u exact de juiste maat moet gebruiken.