Verbouwen

Overweeg Douglas hout voor uw nieuwbouwproject

Geschreven door Victor

Speel je met het idee om te klussen in de tuin, dan zal de vraag vast naar boven gekomen zijn wat voor soort hout je wilt gebruiken. Douglas en eikenhout worden vaak gebruikt voor het bouwen van een schutting, veranda, terras of brug. Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar, wat bekend staat als één van de hardste bomen van Europa. Het wordt vaak toegepast bij bouwprojecten die buitenshuis plaatsvinden maar kan ook zeker toegepast worden binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, plafonds en wandbetimmeringen. Douglas hout kopen kan tegenwoordig bij diverse aanbieders, probeer het uit bij uw volgende bouwproject!

Duurzaamheidsklasse van Douglas hout

Douglas hout heeft een duurzaamheidsklasse van 3 gekregen, dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die onbehandeld zeker 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Er zijn 5 duurzaamheidsklassen die hout kan hebben: hoe lager de duurzaamheidsklasse, hoe sneller het hout kan schimmelen of rotten als het in de buitenlucht wordt gebruikt. Douglas hout heeft zijn hoge duurzaamheidsklasse te danken aan het hoge percentage kernhout dat zich vormt. Ten opzichte van bijvoorbeeld spinthout heeft kernhout duurzame eigenschappen die gunstig zijn. Kernhout bevat namelijk hars en wordt naarmate er meer tijd verstrijkt steeds harder. Deze eigenschap zorgt ervoor schimmels die het hout laten rotten minder invloed hebben op het hout, en dus gaat het hout langer mee.

Prijs van Douglas hout

Het grootste voordeel van Douglas hout is dat het ten opzichte van hardhout een stuk goedkoper is. De prijs in combinatie met zijn duurzaamheidsklasse maakt dat Douglas hout een koopje is!

Kleur

Onbehandeld Douglas hout kan variëren van licht geel rode tot een geelbruine kleur, en onder invloed van licht en de lucht kan dit veranderen naar oranjebruin. Hoewel alle houtsoorten na een bepaalde tijd zullen verkleuren gebeurt dit bij Douglas hout gemiddeld sneller vergeleken met andere houtsoorten. Het hout zal gaan vergrijzen wat door sommige mensen juist als iets moois wordt beschouwd. Echter kun je de originele kleur van het hout ook behouden door het te behandelen met impregneer, beits of olie.

Bron: Houtdirect