Uncategorized

Onderhoud schilderwerk

Wanneer u de levensduur van het schilderwerk wilt verlengen, is onderhoud erg belangrijk. De kwaliteit van de ondergrond bepaalt de levensduur. Met alleen het aanbrengen van een nieuwe verflaag zonder de reeds aanwezige verflagen te behandelen, sluit u problemen zoals houtrot of roest niet uit. U kunt verschillende stappen volgen om het schilderwerk optimaal te onderhouden, deze vindt u hier.

Schoonmaken

Wanneer u het schilderwerk een aantal keer per jaar schoonmaakt, is de kans kleiner dat er water op blijft staan. Water kan blijven hangen achter vuil, stof en zand. Als u het buitenschilderwerk regelmatig schoonmaakt, rolt regenwater makkelijker van het schilderwerk af. Water veroorzaakt beschadigingen en houtrot, iets wat ten alle tijden voorkomen moet worden.

Verbleken

Het kan voorkomen dat de verf na verloop van tijd verbleekt. Eén van de beste manieren om ervoor te zorgen dat verf niet gaat vervagen is door te investeren in een goede kwaliteit verf. In eerste instantie ben je (een stuk) duurder tijd, maar op lange termijn is dit wel de moeite waard. Als je er echter zeker van wilt zijn dat de verf langer meegaat dan kun je proberen het directe zonlicht te blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan zonwering of gordijnen.

Algen en schimmels

Controleer uw schilderwerk, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, op beschadigingen zoals blaasjes en scheurtjes. Let daarbij vooral op horizontale onderdelen, zoals vensterbanken, waar beschadigingen vaak beginnen. Ook (kit)naden zijn belangrijke onderhoudspunten. Zit er ruimte, dan kan water indringen.

Als u mos of algaanslag ziet, dan wijst dit vaak op de aanwezigheid van vocht. Het is verstandig om het mos en de alg te verwijderen en het schilderwerk daarna goed schoon te houden. Ventilatie is ook van invloed op de levensduur van uw binnen schilderwerk. Ventilatie zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vochtige en vervuilde lucht.