Ramen en deuren

Kiezen voor een draaipoort of schuifpoort?

Draaipoort of schuifpoort
Geschreven door admin

Als je een poort bij je huis wilt hebben, kom je voor een keuze te staan. Kies je voor een draaipoort of toch voor een schuifpoort? En zijn er dan nog verschillende soorten schuifpoorten? Hieronder zetten we de verschillen, voordelen en nadelen even op een rijtje zodat je de juiste keuze kunt maken.

Draaipoort

Deze soort poorten, zoals de naam al zegt, maken een draaiende beweging om open te kunnen gaan. Hierdoor heeft de poort ruimte nodig om deze draai te kunnen maken. Deze ruimte kan voor of achter de draaipoort zitten afhankelijk van de draairichting. Ook mag de oprit, waar de poort geplaatst wordt, niet te stijl omhoog lopen. Anders zouden de poortdelen deze kunnen raken en kan deze niet goed openen.
Je hebt ongeveer de helft van de doorrijbreedte nodig als diepte voor de opendraaiende poort. Dus als je een doorrijbreedte van bijvoorbeeld 3 meter hebt, zul je als diepte rond de 1.5 meter moeten aanhouden.

Schuifpoort

Als je niet genoeg ruimte hebt, of een te stijl lopende oprit, is een draaipoort geen optie meer. Dan kun je beter kiezen voor een schuifpoort. Bij deze variant poort heb je echter wel meer ruimte aan de zijkanten van de poort nodig.

Railschuifpoort

Als de schuifpoort van het materiaal hout is gemaakt, wordt deze vaak als railschuifpoort gebruikt. Bij deze variant lopen de poortdelen op een rails, gebruik makend van wielen verwerkt in het poortdeel. Dit soort poort heeft verschillende voordelen. Zo komen er minder grote krachten op de poort te staan en ziet de poort er visueel mooier uit omdat deze niet zo ver door hoeft te steken.
Als breedte voor de railschuifpoort kun je de afstand van de doorrijbreedte plus een halve meter aanhouden.

Vrijdragende schuifpoort

Als je de schuifpoort niet van hout maar van staal maakt, wordt vaak het vrijdragende model gebruikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een looprail in de poort en worden de looprollen naast de weg geplaatst. Hiervan is het voordeel dat vuil, zoals bladeren, takken of kiezels op de weg de poort niet zullen belemmeren.
Een nadeel tegenover de railschuifpoort is echter dat je een stuk meer ruimte nodig hebt om de poort te kunnen plaatsen. In plaats van een extra halve meter op de doorrijbreedte zoals bij de railschuifpoort heb je hier twee meter extra nodig.