Aanleg

Maak van je magazijn een succes

Geschreven door admin

Een magazijn is zo’n plek waar dingen gestaag uit de hand kunnen lopen. Retour gekomen artikelen die niet op de juiste plek terug geplaatst worden. Een teveel aan voorraad. Looproutes die dichtslibben. Dan is het niet gek dat je het overzicht in je magazijn een beetje kwijtraakt. Onderstaande tips gaan je helpen om van jouw magazijn (opnieuw) een succes te maken. Want heb je de zaken op deze plek in orde dan kun je veiliger, sneller en kwalitatiever werken.

Snellopende producten vooraan
Heb je producten die je heel veel verkoopt en dus vaak uit het magazijn haalt? Dan is het zaak deze producten vooraan in je magazijn te plaatsen. Zo hoef je er het minst ver voor te lopen. Plaats ze ook op plek waar je er makkelijk bij kunt. Moet je op een krukje gaan staan om de producten te pakken? Dan is dat niet de juiste plek. Verhuis deze producten liever naar een plank lager en stal artikelen die je minder vaak verkoopt op de hogere planken van een stelling.

Creëer vaste plekken
Net zoals je voor de snellopende producten de best mogelijke plek in het magazijn zoekt, doe je dat ook voor andere producten. Door je producten logische, vaste plekken te geven in het magazijn hoef je minder te zoeken en werk je dus efficiënter. Werk bijvoorbeeld met labels waarop je de productnamen of artikelnummers schrijft, zodat je weet waar alles hoort en je snel ziet wanneer je iets bij moet bestellen. Hoe groter je magazijn, hoe handiger het wordt om digitaal je voorraadbeheer bij te houden.

Vind de balans bij inkopen
Met een ruime voorraad weet je zeker dat je even vooruit kunt. Bovendien hoeven jouw klanten dan niet lang te wachten op hun producten. Een grote voorraad kan daarom een prettig gevoel geven. Anderzijds kan dit wel voor problemen zorgen in het magazijn doordat je steeds minder ruimte krijgt. Dan wordt er bijvoorbeeld gestapeld en verdwijnt er steeds meer vrije loopruimte. In zo’n geval moet je misschien eerst spullen verplaatsen voordat je bij het product komt dat je zoekt. Dat werkt rommelig, is niet heel ergonomisch en verlaagt de productiviteit. Vind daarom de balans tussen voldoende voorraad en een prettig werkbaar magazijn.

Werk met de juiste stellingen en ruimtewinners
Grootvakstellingen, legbordstellingen, palletstellingen, doorrolstellingen, stellingen van kunststof, hout en tweedehands stellingen. Er is van alles mogelijk. Welke stellingen je precies nodig hebt, hangt samen met jouw producten en de beschikbare magazijnruimte. Kom je ruimte tekort? Dan kunnen ook ruimtewinners zoals stapelbare magazijnbakken uitkomst bieden. Houd vooral de looproutes vrij zodat je magazijn overzichtelijk en goed toegankelijk blijft.