Verbouwen

Klompen en veiligheidsnormeringen

veiligheidsklompen
Geschreven door admin

Klompen, werkklompen en veiligheidsklompen kunnen allemaal dienen als werkschoeisel-optie die in verschillende werkzaamheden en beroepen kunnen worden gedragen. Klompen bieden comfort en bescherming aan de drager, maar variëren in functie en kenmerken om aan specifieke behoeften te voldoen.

Klompen

Klompen zijn traditioneel vervaardigd uit hout, maar tegenwoordig zijn er ook kunststof en rubberen varianten beschikbaar, en hebben een eenvoudig ontwerp met een open achterkant. Traditionele klompen worden vaak geassocieerd met landelijke en agrarische omgevingen, waar klompen door boeren en tuinders worden gedragen vanwege hun eenvoudige aan- en uittrekken. Dit komt doordat klompen over een open hiel, wat betekent dat de achterkant van de voet bloot ligt. Hoewel deze traditionele klompen doorgaans niet zijn uitgerust met veiligheidskenmerken en -normeringen, bieden deze klompen toch enige vorm van bescherming aan de voeten tegen vuil en modder.

Hoewel klompen niet standaard zijn uitgerust met veiligheidskenmerken zoals beschermende neuzen of antiperforatiezolen zoals veiligheidsschoenen, blijven ze een praktische keuze voor bepaalde beroepen en activiteiten waar gemak, comfort en bescherming tegen vuil en modder belangrijk zijn. Ze vertegenwoordigen een unieke vorm van schoeisel die zowel functioneel als cultureel waardevol is.

Werkklompen

Werkklompen zijn een praktische keuze voor mensen die in bepaalde sectoren werken waar comfort en duurzaamheid belangrijk zijn, zoals de gezondheidszorg, de horeca en de bouw. Het materiaal van werkklompen zijn anders dan de traditionele klompen. Werkklompen zijn veelal gemaakt van materialen zoals leer of kunststof en bieden extra comfort en ondersteuning voor de voeten. Werkklompen beschikken vaak over gesloten hiel- en antislipzolen, wat zorgt voor stabiliteit en bepaalde veiligheid op de werkvloer. Antislipzolen zijn vaak essentieel voor werknemers die op gladde of natte oppervlakken werken. Deze zolen bieden extra grip en voorkomen uitglijden en vallen. Een gesloten hiel in werkklompen biedt stabiliteit en ondersteuning aan de achterkant van de voet, waardoor het risico op letsel wordt verminderd.

Veiligheidsklompen

Veiligheidsklompen zijn speciaal ontworpen voor beroepen waarin extra bescherming vereist is. Deze veilige klompen combineren het gemak van werkklompen met veiligheidskenmerken zoals een beschermende neus en antiperforatiezool. Deze veiligheidskenmerken zijn gegoten in een S-veiligheidsnormering. De S2-veiligheidsnormering en S3-veiligheidsnormering zijn de bekendste normeringen binnen het veiligheidsklompen assortiment.

Veiligheidsklompen met de S2-normering

Veiligheidsklompen met de S2-normering bieden verschillende belangrijke kenmerken die zorgen voor veiligheid en comfort.

Een van de meest opvallende eigenschappen van S2 veiligheidsklompen is hun waterdichte schacht. Dit zorgt ervoor dat de voeten van de drager droog blijven, zelfs als ze worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden. Dit is bijzonder belangrijk in beroepen waar werken in natte of vochtige omgeving een dagelijkse uitdaging is.

S2 klompen zijn voorzien van een beschermende neus, meestal gemaakt van staal, composiet of aluminium. Deze neus beschermt de tenen tegen impact van vallende voorwerpen en biedt indeukbestendigheid tot 200 Joule. S2 klompen zijn antistatisch, wat betekent dat ze elektrostatische ladingen veilig kunnen afvoeren, waardoor het risico op elektrische schokken wordt verminderd en gevoelige apparatuur wordt beschermd.

De hak van S2 veiligheidsklompen is ontworpen om energie te absorberen bij impact, wat de belasting op de voeten vermindert en het draagcomfort verhoogt. Een gesloten hiel in S2 klompen biedt extra stabiliteit en ondersteuning aan de achterkant van de voet, waardoor het risico op letsel wordt verminderd.

Veiligheidsklompen met de S3-normering

Veiligheidsklompen met de S3-normering bieden verschillende belangrijke kenmerken die zorgen voor veiligheid en comfort.

S3 klompen zijn uitgerust met een veiligheidsneus, meestal gemaakt van staal, composiet of aluminium, die de tenen beschermt tegen impact van vallende voorwerpen en indrukbestendigheid biedt tot 200 Joule. Deze klompen hebben een antiperforatiezool die voorkomt dat scherpe voorwerpen zoals spijkers of glasscherven de voetzool kunnen binnendringen, waardoor de drager beschermd wordt tegen ondergrondse gevaren.

S3 veiligheidsklompen zijn voorzien van antislipzolen die zorgen voor stabiliteit en grip op gladde, natte of olieachtige oppervlakken. Dit minimaliseert het risico op uitglijden en vallen, zelfs in uitdagende werkomstandigheden. Net als S2 veiligheidsklompen hebben S3 klompen een waterdichte schacht om de voeten van de drager droog te houden, zelfs in vochtige omgevingen. Dit maakt ze geschikt voor sectoren waar blootstelling aan water of vocht vaak voorkomt.

De hak van S3 veiligheidsklompen is ontworpen om energie te absorberen bij impact, waardoor de belasting op de voeten wordt verminderd en het draagcomfort wordt verhoogd. Een gesloten hiel biedt extra stabiliteit en ondersteuning aan de achterkant van de voet, wat het risico op letsel vermindert.