Verbouwen

Klimaatplafonds voor een aangenaam kantoorklimaat

Daar, waar gewerkt wordt, zal het niet te warm mogen worden. Dat geldt met name ook voor een kantoor. Het zijn vooral de moderne kantoorgebouwen die over een goede isolatie beschikken. Dit heeft een belangrijk voordeel dat er tijdens de koude periode veel energie kan worden bespaard. Toch is er ook een groot nadeel. In een ruimte waar gewerkt wordt en dus ook verlichting brandt ontstaat veel warmte. Ook de personen die er werken en de apparatuur geven warmte af. De externe warmte door bijvoorbeeld de zonnestralen veroorzaakt ook een temperatuurstijging. Deze ruimtes zal men toch willen koelen en dan bieden klimaatplafonds een uitkomst.

Koeling

Je hebt een stille- en een actieve koeling. Bij een actieve koeling zal de koeling tot stand worden gebracht door een bepaalde luchttoevoer wat nodig is. De hoeveel lucht dat moet worden toegevoerd is afhankelijk van het aantal personen wat er werkt. Er zullen bij deze manier van koeling tochtverschijnselen ontstaan. Bij conventionele koelsystemen worden er grote hoeveelheden lucht verplaatst voor de koeling. De hoofdkoeling kan men tot stand brengen door speciale plafonds toe te passen die koelen door middel van stralingskoeling.

Vier in een

Er zijn tegenwoordig plafondsystemen die vier functies hebben. Dat zijn bijvoorbeeld de plafonds van Frenger Systemen. De functies van deze plafonds zijn stralingsverwarming, stralingskoeling, ventilatie en geluidsabsorptie. Deze plafonds voldoen aan alle eisen die nodig zijn voor een goed klimaatbeheer. Het principe van dergelijke plafonds is vrij simpel. In het plafond lopen watertoevoerende niet geïsoleerde buizen. Door deze buizen stroomt, afhankelijk van de behoefte, warm of koud water. Tijdens de wintermaanden zal, door de niet geïsoleerde buizen, warm water stromen en de warmte afstaan aan de ventilatie lucht die erlangs strijkt. Hierdoor zal de ruimte extra worden verwarmd. In de zomer, wanneer het warm is, gebeurt het tegenovergestelde. Het koude water zal de warmte opnemen van de ventilatie lucht die erlangs stroomt. Deze ventilatie lucht zal hierdoor worden gekoeld. De ruimte zal op deze manier aangenamer worden om in te werken. De temperatuur wordt door het koelplafond gekoeld. Het is een toepassing die erg rendabel is. Men heeft niet veel extra voorzieningen nodig om tijdens de warme zomermaanden de ruimte te koelen.