Vloeren

Is mijn houten vloer geschikt voor vloerverwarming?

Geschreven door admin

Veel mensen vragen zich nog steeds af of het mogelijk is om een houten vloer te combineren met vloerverwarming. Het antwoord is heel simpel ; ja, dit is geen enkel probleem. Maar let wel op, dit geldt niet voor alle soorten. Er zijn enkele houtsoorten die niet geschikt zijn. Vraag dit dus altijd nog even na!

Is een vloerverwarming niet te warm voor het hout?

Nee. Ondanks dat velen dit denken, is dit niet het geval. Het hout doorstaat bepaalde tests waarbij het effect van vloerverwarming wordt nagebootst. Bij deze tests wordt er zelfs een hogere temperatuur gebruikt dan het maximum van vloerverwarmingen om er zo zeker van te zijn dat er niets met het hout kan gebeuren. Hier hoeft men zich dus geen zorgen om te maken.

Niet geschikt

Een voorbeeld van hout dat niet geschikt is voor vloerverwarming is massief hout. Deze vorm van hout laat de warmte niet goed door waardoor de bovenkant van de vloer amper warm wordt, zelfs na een lange periode van verwarming. Niet erg fijn als u op een koude winterdag snel een warme vloer wilt hebben. Andere houtsoorten die niet erg geschikt zijn voor vloerverwarming zijn beuken en essen. Deze soorten zijn te instabiel voor wisselingen in temperatuur  en veranderingen in vochtpercentages. Dit kan leiden tot krimpen en/of uitzetten wat ervoor zorgt dat het hout kan beschadigen.

Geschikt

Gelukkig zijn de meest gebruikte houtsoorten zoals noten, afzelia, eiken en kambala gewoon prima te  combineren met vloerwerwarming. De meest geschikte is de eiken vloer. Dit komt omdat eikenhout een erg stevige en stabiele houtsoort is. Een ander voordeel van eikenhout is dat bij dit houtsoort er oneindig afwerkmogelijkheden zijn.

Hout vs plavuis

Beide soorten hebben een voordeel. Plavuis wordt sneller warm, maar omdat hout goed isoleert blijft het langer warmte afgeven. Zo geeft een houten vloerverwarming langer een constante temperatuur af zonder schommelingen.

Mocht u nog meer vragen hebben over vloerverwarming dan kunt u altijd contact opnemen met de website.