Je wilt een aanbouw. Dat gaat je geld kosten. Hoeveel hangt af van de grootte van de ruimte en het materiaal dat je gebruikt. Door de extra ruimte kan het gasverbruik stijgen en daarmee de energierekening. Maar tijdens en na de verbouwing kun je energiebesparende maatregelen nemen. Kies bijvoorbeeld voor dubbelglas en goede isolatie. Daardoor blijft warmte binnen en verbruik je minder gas. Als je vervolgens in huis let op de reducering van energieverbruik, dan kan de rekening zomaar flink lager worden. Wat kun je doen? Met deze 8 tips kom je een heel eind.
Bij een verbouwing kun je energiebesparende maatregelen nemen. Wij geven je vier mogelijkheden, die je natuurlijk allemaal kunt inzetten.
- Kies voor (goede) isolatie in muren, vloeren en daken
Door muren, daken en vloeren gaat er in woningen warmte verloren. Als je deze onderdelen goed isoleert, dan scheelt dat behoorlijk op de energierekening. Daarbij komt dat, als je er hiermee voor zorgt dat je een beter energielabel krijgt, de waarde van de woning stijgt. Verdiep je voordat je kiest voor isolatie in de woning. Er zijn namelijk verschillende isolatievormen, die je kunt inzetten.
- Ga voor dubbelglas in plaats van enkel
Door het plaatsen van dubbelglas ontsnapt er minder warmte via ramen. Het is niet zo dat je alleen kunt kiezen uit enkel- en één soort dubbelglas. Zo is er ook HR-glas, waarbij op de twee glasplaten een coatinglaag is aangebracht, waardoor warmte weerkaatst, maar het zonlicht wel wordt doorgelaten. Zo zijn er nog meer glassoorten, zoals HR ++.
- Dicht kieren met tochtstrips en -banden
Deuren sluiten niet helemaal aan op de vloer, waardoor er een gleuf is. Hier kan kou door naar binnen sluipen en warmte naar buiten ontsnappen. Bevestig een tochtstrip en de warmte blijft, tenzij je de deur opent, binnen. Door kieren die langs deuren en raamkozijnen kunnen ontstaan, kan ook nog veel energieverlies optreden. Plak deze af met tochtbanden. Als je dit allemaal goed doet, en je veel warmteverlies had, bespaar je zo’n 15% op de energierekening.
- Neem zonnepanelen
Het is een investering, maar je kunt hiermee wel besparen op stroom. Je bent hiermee, deels, eigen leverancier van jouw stroomvoorziening. Het kan even (jaren) duren voordat je de panelen terug hebt verdient, maar je bespaart wel flink op stroom. En kunt er zelfs aan verdienen door stroom terug te leveren aan het stroomnet, mits je de saldeergrens hebt bereikt. Daarbij is het ook nog eens goed voor het milieu, omdat je duurzame energie opwekt.
In de woning, zonder verbouwing, kun je van alles doen om te bezuinigen op energieverbruik. Met deze 4 suggesties kun je makkelijk besparen.
- Lucht je woning
Klinkt misschien gek om te zeggen ‘gooi die ramen open’, want dan gaat de warmte toch weg? Ja, alleen door te luchten verdrijf je ook vochtige lucht. Lucht kan het best droog zijn, want dan wordt deze sneller verwarmd. Kost minder gas dus. Het luchten hoeft niet zo lang te duren, 15 minuten is prima.
- Bespaar op de verwarming
De verwarming heeft in huis het meest invloed op het gasverbruik. Er zijn tal van tips omtrent deze warmtebron. Zet de temperatuur een uur voor slapengaan bijvoorbeeld lager, hou de kachel in de slaapkamer uit of heel laag en zorg er wel voor dat de thermostaat niet lager gaat dan 15 graden komt. En hou de verwarming standaard een graad lager. Per graad scheelt het 7% op de rekening.
- Kies voor ledverlichting
Gloei- en halogeenlampen verbruiken vele malen meer stroom dan ledverlichting. Led is in aanschaf zo’n vier keer duurder als een gloeilamp, maar compenseert dit met de levensduur (die is zo’n 25 keer hoger) en het lage energieverbruik. In dit geval is goedkoop echt duurkoop. Go led! Goed voor je knip en het milieu!
- Vergelijk energiecontracten
Door (jaarlijks) over te stappen naar een andere energieleverancier, of contract, ontvang je welkomstkortingen die soms best hoog zijn. Deze korting is soms meer dan € 200,-. Daarbij kan het zomaar zo zijn dat je op het moment een hoger tarief betaalt voor gas en stroom. Vergelijk energiecontracten en ontdek jouw voordeel. Kleine moeite, want binnen drie stappen vraag je een energiecontract aan.
Natuurlijk is dit slechts het topje van de ijsberg: er zijn zoveel manieren waarop je kunt besparen op de energierekening. Succes ermee!