Interieur

Industrieel en strak

Geschreven door Victor

In de interieurarchitectuur zie je een hele duidelijke trend ontstaan: de industriële woonstijl. Zie je meubels in koele kleuren of rauwe materialen die soms afgewerkt worden met staal of andere metalen. Het gebruik van steen en beton staat ook zeer centraal in de woonstijl, wat ook geen verrassing is aangezien de stijl met industrieel bestempeld wordt. Het gebruik van beton wordt daarom ook steeds vaker voor de vloer gebruikt, terwijl het eigenlijk een zeer ruwe ondergrond is. Je kan daarom een gepolierde betonvloer laten realiseren, maar wat is dat precies en wat doet het met je woning?

Wat is polieren?

Polieren, wat ook wel vlinderen of monolitisch afwerken genoemd wordt, is eigenlijk het gladmaken van het normaal gesproken ruwe, niet zo egale beton. Bij het polieren worden de grove stukjes in het beton, zoals steentjes, naar de bodem gedrukt. Hierdoor blijft de gladde massa van het mengsel van het beton juist bovendrijven, waardoor het beton na het verhardingsproces van bovenaf mooi glad is. Dit is natuurlijk ideaal voor een betonnen vloer, aangezien je ook gewoon op je sokken comfortabel over je vloer wil kunnen lopen. Daarnaast kunnen grove stukjes aan het oppervlak van de vloer er ook voor zorgen dat meubels niet stabiel staan en makkelijker beschadigen. Het polieren van je betonvloer is dus zeker een goede investering. Zorg er wel voor dat je voor het leggen van je vloer eerst met een gepolierde beton expert praat over wat er precies mogelijk is in jouw woning. Geen woning is namelijk identiek. 

Waarom zou je een betonnen vloer willen hebben?

Beton heeft natuurlijk van zichzelf een erg kil en steriel uiterlijk. Het is functioneel en je ziet het vaak als praktisch materiaal in de fundering van gebouwen en op de weg. Waarom zou je zulk kil materiaal in huis willen halen? Er is in de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met beton en het materiaal kan toch sfeer creëren. Door een lichte tint te nemen van beton, zoals lichtgrijs, kan het materiaal rust creëren in je huis. De onrust kan je vervolgens weer vinden door dingen met felle kleuren aan de muur te hangen. Daarnaast is een betonnen vloer zeer onderhoudsvriendelijk vergeleken met bijvoorbeeld hout en tegels een gaat het veel langer mee.