Interieur

Houten luiken voor een landelijk interieur

Houten luiken voor sfeervol wonen

Is het u wel eens opgevallen hoeveel huizen uitgerust zijn met houten luiken? Hoewel voor de zonwerende functie ook veel andere oplossingen bestaan, zijn houten luiken onverminderd populair. In een passende kleur aan de buitenzijde verfraaien ze de woning, en geven ze het huis een landelijke uitstraling. Toegepast aan de binnenzijde van de woning, zorgen luiken voor een isolerende werking en dragen ze bij aan een landelijk interieur en sfeervol wonen.

Houten luiken kunnen zowel binnen als buiten de woning worden geplaatst. Aan de binnenzijde van de woning worden de luiken in het venster geplaatst. Deze luiken bestaan uit panelen. Hierdoor zijn de luiken ‘vouwbaar’, en eenvoudig te openen en te sluiten. Vaak betreft het zogenoemde Franse binnenluiken of shutters. Deze varianten bestaan in verschillende uitvoeringen en kleuren, waarbij ook de bediening van de luiken op uw wensen kan worden afgestemd.

Voor de buitenzijde van de woning bestaan ook verschillende soorten luiken. Afhankelijk van smaak en de stijl van de woning kan worden gekozen voor louvre luiken (lamel luiken), vensterluiken of paneelluiken. Wat uw keuze ook is, bij de bevestiging van luiken wordt onderscheid gemaakt tussen vaste– en functionele luiken. Vaste luiken zijn uitsluitend voor de sier en kunnen niet worden afgesloten. De keuze voor vast of draaibaar heeft invloed op het luikbeslag dat moet worden toegepast bij het aanbrengen van de luiken. Functionele luiken moeten immers open en dicht kunnen.

Een belangrijk voordeel van de keuze voor houten luiken is dat het materiaal maatwerk mogelijk maakt. Bovendien kunnen houten luiken in elke gewenste kleur worden uitgevoerd, waardoor ze goed bij de woning passen. De keuze voor hout brengt wel met zich mee dat periodiek onderhoud nodig is. De luiken dienen meegenomen te worden in het schilderonderhoud. Luiken aan de binnenzijde van de woning hebben natuurlijk geen last van regen en wind.

Het plaatsen van luiken is iets dat u misschien als handige doe-het-zelver wel ziet zitten. Voor iemand met minder tijd, gereedschap en handigheid is het inschakelen van een klusjesman een goede keuze. Het opmeten, maken van de luiken, bevestigen en afhangen is in veel gevallen toch echt werk voor de vakman.

Sfeervol wonen begint met de uitstraling van de woning. Zowel binnen als buiten de woning. In beide gevallen heeft het plaatsen van houten luiken meerwaarde voor in alle opzichten.