Ramen en deuren

Het gebruik van Polycarbonaat profielen

Geschreven door admin

Wanneer je een overkapping wilt hebben bij een bestaand terras zijn dat werkzaamheden die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Je moet eerst zorgen dat je de juiste materialen bij de hand hebt voordat je aan het werk gaat. Je zult daarvoor minimaal vier staanders moeten hebben, de liggers en de dwarsbalken. Ook moet je weten wat voor een overkapping je wilt hebben. Je kunt er natuurlijk een maken waarvan het dak van glas moet zijn, maar dan moet het wel onbreekbaar glas zijn en dat is kostbaar. Je kunt daarvoor dan beter de kunststof polycarbonaat gebruiken.

 

Polycarbonaat is glashelder en oersterk

Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer. Het heldere polymeer heeft een zeer grote slagvastheid. Het materiaal is namelijk 250 maal sterker dan glas en daarom wordt het ook vaak gebruikt als veiligheidsbeglazing. Het wordt gebruikt in veiligheidsbrillen, afscherming van machines en zelfs voor de cockpit in straaljagers. Daarom is dat materiaal ook zeer geschikt om op een afdak te plaatsen van een overkapping. Het materiaal is verkrijgbaar als glashelder en opaal wit. Voor de verwerking worden de materialen voorzien van een beschermingslaag om te voorkomen dat er krassen op komen. De platen kunnen ook nog voorzien worden van een extra krasvrije coating laag. Deze laag is ook een goede bescherming tegen bijvoorbeeld graffiti en eventuele chemicaliën. Veel van dergelijke platen zijn UV bestendig. Wanneer dat niet het geval zou zijn, gaan ze na een paar jaar vergelen.

 

Het bouwen van de overkapping

Indien je de overkapping gaat maken, begin je met de staanders. Je moet ze voor de stevigheid voldoende ver in de grond plaatsen en kunt daarvoor het beste eikenhouten palen gebruiken, waarvan je het deel wat in de grond komt voorbewerkt met teer. Zo voorkom je dat de delen die in de grond staan nat worden en kunnen gaan rotten. De palen moet je goed haaks plaatsen. Daarop moet je de liggers en balken monteren. De ruimte tussen de balken moeten onderling van hart op hart de breedte van de platen hebben.

 

Polycarbonaat profielen

De platen kun je met elkaar verbinden met polycarbonaat profielen. Je moet de profielen op het midden van de balken bevestigen waarin de platen geschoven kunnen worden. Het afdak moet goed waterdicht zijn en daarom moeten ze een goede aansluiting maken. De profielen zorgen voor een perfecte afsluiting tussen de platen onderling.

 

Voor de platen kun je massieve polycarbonaat platen gebruiken, maar ook waar ruimte tussenzit met tussenschotten. Hierdoor krijg je een stilstaande luchtlaag wat zeer goed is voor de isolatie. Ondanks dat het materiaal vrij dun is, is de sterkte zeer groot.